fbpx

Avskaffa arvoden i kyrkopolitiken!

Enligt kyrkopolitikerna i Mariefred går det inte att likställa uppdraget som förtroendevald med vilket ideellt uppdrag som helst, skriver Åke Norell, Mariefred.

Avskaffa arvoden i kyrkopolitiken!

Mariefred 11 augusti 2021
”Om du har problem med arvodet – lägg det i kollekthåven!” Det var rådet jag fick när jag som förtroendevald i Mariefreds församling för tiotalet år sedan föreslog att kyrkopolitikerna skulle avstå från sammanträdesarvodet. Frågan ansågs inte värd att ens diskutera.
När jag år 2018 återkom i kyrkopolitiken aktualiserade jag ånyo frågan. I en motion föreslog jag att sammanträdesarvoden – och fasta arvoden – skulle avskaffas samt att motsvarande medel i stället skulle användas i det diakonala arbetet. Motionen avslogs.
Enligt kyrkopolitikerna i Mariefred går det inte att likställa uppdraget som förtroendevald med vilket ideellt uppdrag som helst. Varför inte? Statskyrkan är avskaffad sedan drygt tjugo år. De förtroendevalda måste inse att de nu verkar inom den frivilliga sektorn. Många församlingar (t ex Strängnäs domkyrkoförsamling) har avskaffat sammanträdesarvodet.
Under de närmaste åren kommer församlingens ekonomi att försämras. År 2013 var 73 procent av Mariefredsborna kyrkotillhöriga. År 2020 hade andelen kyrkotillhöriga sjunkit till 63 procent. Den nedåtgående trenden består
För att klara kyrkans ekonomi måste antalet anställda ses över. Det kommer att behövas fler ideella insatser i framtiden. Mycket av arbetet i församlingen görs redan idag utan ersättning. Varför ska kyrkopolitikerna arvoderas? Det är inte rimligt att vissa uppgifter arvoderas men inte andra.
POSK (Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan) är den största nomineringsgruppen i Mariefred. De förespråkar i sitt handlingsprogram återhållsamhet med arvoden.  Inför årets kyrkoval har de uttalat att de på lokal nivå vill minska eller slopa arvodering av förtroendevalda. I kyrkofullmäktige är de fler än de arvodesberoende socialdemokraterna. Därför – upp till bevis!
ÅKE NORELL Mariefred
———
POSK har under många år kämpat för att få bort orimliga arvoden till förtroendevalda. I programmet så står det:
POSK anser att förtroendevalda ska få ersättning för förlorad arbetsförtjänst och pensionsrätt och att förutsättningarna för kyrkliga förtroendeuppdrag måste förbättras genom anpassade arbetsformer. POSK förespråkar återhållsamhet vad gäller arvodering av förtroendeuppdrag.

4 kommentarer till “Avskaffa arvoden i kyrkopolitiken!”

  1. Hej!

    Jag sympatiserar med synen på förtroendeuppdragen som ideella och har själv tvekat inför att ta emot ersättning för att vikariera som musiker. Samtidigt tänker jag att arvoden kan underlätta för bland andra fattiga och studerande att kunna ta sig den tid det krävs för att utföra förtroendeuppdrag på ett bra sätt. Med det inte sagt att arvodena inte kan vara lägre, jag känner inte till vilken de ligger på nu och det framkommer inte av inlägget.

    Jag tycker inte att det principiellt är orimligt att vissa men inte andra uppgifter arvoderas. Olika uppgifter kräver olika mycket tid, kraft och kompetens, och arbetaren är värd sin lön. Med den inställning du har till detta, tycker du att församlingarna i någon utsträckning borde föredra frivilliga snarare än anställda vaktmästare/musiker/lokalvårdare/etc.?

  2. Carina Etander Rimborg

    Hej Gustav!
    Som du ser i POSKs program så är det självklart att få ersättning, men däremot återhållsamhet när det gäller arvode.

    POSK anser att förtroendevalda ska få ersättning för förlorad arbetsförtjänst och pensionsrätt och att förutsättningarna för kyrkliga förtroendeuppdrag måste förbättras genom anpassade arbetsformer. POSK förespråkar återhållsamhet vad gäller arvodering av förtroendeuppdrag.

    Arvoderingen för förtroendeuppdrag, ser mycket olika ut i olika församlingar.
    Sen tycker jag personligen att det vore självklart att kunna göra olika uppgifter på ideell basis också utan att få betalt. Det kan gälla vilken uppgift som helst.

    /Carina Etander Rimborg, kandidat i kyrkomötet.

  3. Erika Cyrillus

    Jag tjänstgör som präst på landsbygden. När jag räknar hur många som deltar i en gudstjänst (inte under pandemin, men innan) brukar jag räkna bort dem som har betalt för att vara där. Och det är inte så många. Självklart tycker jag inte att ideella ska ha betalt för att fira gudstjänst, det snedvrider tanken på gudstjänst som församlingens centrum. Hur många kyrkvärdar är det som kommer, när de inte får arvode? Går jag själv till kyrkan, när jag är ledig? Här må var och en pröva sig själv – men det är nyttigt att jämföra med andra samfund! Bra att POSK har detta i sitt program.

Lämna ett svar

XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>