KONTAKT
Vill du veta mer? Vill du bli medlem? Välkommen att ta kontakt!
Boel Johansson, ordförande: boel4@me.com
Curre Hamrén, kassör: curtingvar@gmail.com
Erik Tiveskog, webbredaktör: erik.tiveskog@gmail.se
KYRKOVALET 2021 – DET HÄR VILL VI
Vi vill att Svenska kyrkan i Gävle ska:
- vara öppen och ärlig och välkomna alla som söker Gud
- vara lyhörd och modig och tydligt visa på alla människors lika värde
- ge gemenskap och hopp och vara en plats där alla kan växa
- ge tröst och stöd och ge hjälp till självhjälp
Vi vill att Svenska kyrkan ska vara fri från partipolitik och styras av engagerade människor
Våra valfilmer Facebook Instagram
POSK:s nationella program: www.posk.se
DET HÄR ÄR POSK
När kyrkofullmäktige infördes 1930 fick de politiska partierna ett större intresse för att delta i beslutsfattande i Svenska kyrkan och det blev allt svårare för kyrkligt engagerade att bli nominerade, om de inte var medlemmar i ett politiskt parti. Som en motreaktion uppstod partipolitiskt obundna grupper. Från 1970-talet växte partipolitiskt obundna stiftsorganisationer fram, med olika namn i olika stift.
Den tilltagande politiseringen i kyrkomötet, som blev tydlig efter kyrkomötesreformen 1983, framtvingade en bättre organisering av de kandidater som inte hade partipolitisk förankring. POSK på riksnivå konstituerades år 1987 i S:t Jacobs församlingshem i Stockholm med Rolf Nordblom som förste ordförande.
POSK i Gävle bildades 2005 av Boel Johansson, Mattias Larsson och Lena Mattsson. Då hade vi kandidater till kyrkorådet i Maria församling och Heliga Trefaldighets församling.
2009 kandiderade vi till kyrkofullmäktige i Gävle och till tre av de fyra kyrkoråden. Vi blev nästan lika stora som den borgerliga gruppen. Sedan 2013 är vi den näst största gruppen i kyrkofullmäktige i Gävle.
POSK är den näst största gruppen i kyrkomötet med 38 av 251 platser och har den här mandatperioden tre ordinarie ledamöter från Uppsala stift: Emma Hedlundh, Uppsala, Erik Sjöstrand, Uppsala och Boel Johansson, Gävle.
Det är tydligt att många som röstar i kyrkovalet håller med om att partipolitik inte hör hemma i Svenska kyrkan.