fbpx

Dags för kyrkomöte

I veckan är det dags för årets kyrkomöte. Själva öppnandet sker på tisdagen under högtidliga former i Uppsala domkyrka i närvaro av H.M. Konungen och H.M. Drottningen, socialminister Jakob Forssmed, kulturminister Parisa Liljestrand, landshövding Stefan Attefall, förtroendevalda ledare för kyrkor i Danmark, Finland, Norge och Island samt Svenska kyrkans biskopar. Den inledande gudstjänsten leds av Skara stifts biskop Ulrica Fritzson. Inledningsgudstjänsten med kyrkomötets öppnande sänds även direkt på Svenska kyrkans webbsida.

Årets kyrkomöte har temat ”Kyrkan i det offentliga rummet”. Tematiken innebär att motionerna måste ha en koppling till temat eller till någon av kyrkostyrelsens övriga skrivelser. Temat har kyrkomötet självt valt och det är hämtat från Lutherska världsförbundets skrift med samma namn. Till att börja med hade 86 motioner lämnats in till årets kyrkomöte. Tio av dem drogs tillbaka av motionärerna då kyrkomötets presidium gjorde bedömningen att de inte gick att koppla till temat och ytterligare tre föreslås avvisas när kyrkomötet tar upp sitt arbete. Av de 73 motionerna har POSKare varit med och lämnat in 12 stycken.

Under veckan arbetar utskotten med att ta fram förslag till beslut i de olika ärendena. Detta resulterar så småningom i betänkanden som ligger till grund för besluten som fattas vid nästa session av kyrkomötet i november. POSK-gruppens 47 ledamöter har på olika sätt förberett sig inför denna session av kyrkomötet. Nu sker arbetet med att få så stort gehör som möjligt i utskotten i de frågor som ligger särskilt nära POSK.

Under den första sessionen kommer ledamöter och biskopar mötas i universitetshuset i Uppsala för utskottsarbete, tematiska seminarier, föreläsningar och kulturprogram. Den andra sessionen, med debatt och beslut, äger rum på Uppsala Konsert & Kongress i november.

Victor Ramström
informatör och ledamot i kyrkomötet

Nya biskopar vigda

Idag den 22 september hölls högmässa med biskopsvigning i Uppsala domkyrka. Då vigdes Ulrica Fritzson till biskop i Skara stift samt Teresia Derlén till biskop i Härnösands stift.

Vigningen förrättades av ärkebiskop Martin Modéus i närvaro av kungen och drottningen, utländska gäster och Svenska kyrkans biskopar.

Ulrica Fritzson valdes den 20 mars till biskop för Skara stift och efterträder biskop Åke Bonnier. Hon prästvigdes i Lunds domkyrka 1996 och har tidigare innehaft prästtjänster i landsbygdsförsamling, storstadsförsamling, inom institutionssjälavården och för Svenska kyrkan i utlandet som ambulerande präst i Afrika. 2017 disputerade Ulrica Fritzson på en avhandling om skuld och försoning; om upprättande och försonande möjligheter för en skyldig människa. Till sitt valspråk har hon valt: Världen behöver din kärlek.

Teresia Derlén valdes den 14 maj till biskop för Härnösands stift och efterträder biskop Eva Nordung-Byström. Hon prästvigdes i Strängnäs domkyrka 2003. Hon är Doctor of Philosophy in Theology (PhD) och avlade sin doktorsexamen vid King’s College i London 2019. Teresia Derlén arbetade i olika roller som präst i England 2012–2019, därefter har hon arbetat som biskopsadjunkt och stiftsteolog i Västerås stift. Till sitt valspråk har hon valt: Gud förnyar jordens ansikte.

Foto: Magnus Aronson/Ikon

Styrelsemöte i Skövde

I helgen har POSKs styrelse träffats till ett par dagars möte i Skövde. Det blir mycket samtal om det ena och det andra som är aktuellt i Svenska kyrkan, både i själva mötessammanhanget och i pauserna däremellan. Det har bland annat pratats om riktning framåt, det är ju kyrkoval om ett drygt år! Det är mycket som ska hända innan dess och valtemperaturen börjar så sakta skruvas upp. Det är dags att sätta igång arbetet på riktigt nu!

Styrelsen har också fått tid att lära sig mer om militär själavård och fått fira mässa tillsammans i Sankta Helena kyrka.

På bilden ser du från vänster: Victor Backström, Peter Lundborg, Per Lindberg, Jan Eckerdal, Sofia Westerdahl, Sara Sandelin, Josefine Carlsén, Anders Brunnstedt och Amanda Carlshamre. Saknas på bilden gör Samuel Körner Lilja.

Victor Ramström
informatör

Teresia vald till biskop i Härnösands stift

Idag den 14 maj valdes Teresia Derlén till nästa biskop i Härnösands stift! Det var vid den andra valomgången som valet stod mellan Teresia Derlén och Kenneth Nordgren, där Teresia fick 61% av rösterna. Teresia kommer att vigas till biskop i Uppsala domkyrka den 22 september, tillsammans med Ulrica Fritzon som valts till ny biskop i Skara stift.

Teresia arbetar i dag som biskopsadjunkt och stiftsteolog i Västerås stift. Tidigare har hon bland annat arbetat i olika roller som präst i England.

Stort grattis Teresia, och Guds välsignelse i det kommande uppdraget!

 

Foto: Maria Eddebo Persson

Årets årsmöte är genomfört

Årsmötet för POSK har idag genomförts i Örebro och Olaus Petri församlingshem. Cirka 80 POSKare från hela landet var samlade och deltog och följde de beslut som fattades. Förutom de sedvanliga årsmötesförhandlingarna var den stora punkten på agendan att anta ett nytt program för POSK inför det kommande kyrkovalet och nästa mandatperiod. Det kommer publiceras här på webben under våren.

På årsmötet valdes en ny styrelse som under det närmaste året kommer bestå av:
Amanda Carlshamre, ordförande
Per Lindberg, ledamot
Sofia Westerdahl, ledamot
Peter Lundborg, ledamot
Josefine Carlsén, ledamot

Anders Brunnstedt, ersättare
Jan Eckerdal, ersättare
Samuel Körner Lilja, ersättare
Victor Backström, ersättare
Sara Sandelin, ersättare

Vi hälsar särskilt Samuel, Victor och Sara välkomna till styrelsen! Peter och Josefine har tidigare varit ersättare och valdes nu till ledamöter.

Det blev också dags att avtacka tre personer som funnits med i styrelsearbetet under lång tid. Nils Gårder i 30 år, Anna Lundblad i 21 år och Mats Rimborg i 18 år. (Mats kunde inte vara på plats och kommer att avtackas särskilt vid ett senare tillfälle.) Ett stort tack för allt det fina arbete ni lagt ner i POSKs styrelse under så många år!

Victor Ramström
informatör

Tid för årsmöten

Såhär i början av året är det som vanligt tid för årsmöten i POSK-föreningarna runtom i landet. Tidigare verksamhetsår ska sammanfattas och det ska siktas mot kommande år, inte minst mot det kommande kyrkovalet den 21 september 2025. De senaste veckorna har de flesta av POSKs stiftsföreningar haft sina årsmöten och det är roligt att se hur POSKare från norr till söder samlas för att fatta beslut, inspireras och få dela tankar tillsammans. Ett gott recept på en lyckad uppstart inför det år som ligger framför oss!

På bilden syns deltagarna vid POSK i Lunds stifts årsmöte och valupptakt den 23 mars på stiftsgården Åkersberg. De rapporterar om en inspirerande dag med härlig gemenskap. Och vet du, det finns plats för dig som ännu inte är aktiv i POSK att vara med vid sammanhang som detta framöver! POSK finns på över 180 ställen i landet och fler är på gång. Ta kontakt med din lokala POSK-grupp om du vill engagera dig, eller med stiftsföreningen om det ännu inte finns en lokal grupp där du bor. Kanske är du intresserad av att starta en POSK-grupp i din församling? Skicka ett mail till info@posk.se så hjälper jag dig vidare.

Victor Ramström
informatör

Ulrica Fritzson vald till biskop i Skara stift

Den 20 mars valdes Ulrica Fritzon till nästa biskop i Skara stift! Det var vid den första valomgången som valet stod mellan Ulrica Fritzon, Jan Eckerdal, Esbjörn Särdquist, Karin Enerbäck, Daniel Tisell och Stefan Hiller. Ulrika Fritzon fick 50,44% av rösterna och eftersom en kandidat behöver ha ett stöd av minst 50 procent för att bli biskop är valet avgjort redan i första valomgången, vilket är mycket ovanligt och första gången det händer i Skara stift. Ulrika kommer att vigas till biskop i Uppsala domkyrka den 22 september, tillsammans med den som kommer att väljas till biskop i Härnösands stift senare i vår.

Ulrika är idag stiftsteolog i Skara stift.

Stort grattis Ulrika, och Guds välsignelse i det kommande uppdraget!

 

Foto: Josefin Roos

Biskopsbrev om livets början och livets slut

Biskoparna har släppt ett nytt biskopsbrev. Denna gång har de tagit sig an frågor som ofta återkommer i det offentliga samtalet och inom sjukvården. Vad är ett liv? När börjar det och när tar det slut? Teman som fosterdiagnostik, abort, organdonation och dödshjälp rör vid förutsättningarna för mänskligt liv.

Dessa frågor engagerar och väcker känslor. Med teknisk utveckling, framsteg inom de medicinska vetenskaperna och artificiell intelligens ställs samhället inför nya frågor. I det nya biskopsbrevet ges redskap för orientering i etiska vägval som gäller frågorna i livets början och slut. Frågorna besvaras på olika sätt i vårt samhälle. Vägarna fram till ställningstaganden ser också olika ut.

Det nya brevet från biskoparna är avsett för långsamt läsande och lågmält samtal med andra utifrån de redskap som finns i biskopsbrevet. Det vänder sig i första hand till den som finns i kyrkans vigningstjänst, som är präst eller diakon. Genom att använda redskapen först för egen reflektion går de sedan att ge vidare för att underlätta för andra i deras brottning med frågor om livets början och slut. Det gäller den enskilda själavården, undervisningen i församlingen, de stödjande samtalen till personal i vård och räddningstjänst och i den offentliga debatten.

Biskoparna i Svenska kyrkan har sedan flera decennier återkommande skrivit så kallade biskopsbrev om aktuella ämnen för kyrka och samhälle. Under 2000-talet har ämnena varit kyrkans undervisning, dop och nattvard, diakoni och klimat.

Biskopsbrevet finns tillgängligt på Svenska kyrkans webbplats.

Foto: Mikael Stjernberg

Två biskopar ska väljas

Under våren pågår två biskopsval i Svenska kyrkan. Först i processen ligger Skara stift där nomineringsval nu har genomförts. Strax därefter kommer samma process också ske i Härnösands stift.

I Skara stift genomfördes nomineringsval den 22 januari i Skara domkyrka. 520 personer fanns då på plats för att nominera kandidater. Åtta personer hade nominerats i förväg och det blev inga fler nomineringar som kom in när själva nomineringsvalet genomfördes. De personer som får över 5% av rösterna går vidare som kandidater i själva biskopsvalet.

Resultat i nomineringsvalet i Skara stift blev:
Ulrica Fritzon: 40,54%
Jan Eckerdal: 19,8%
Esbjörn Särdquist: 10,6%
Karin Enerbäck: 10,42%
Stefan Hiller: 6,37%
Daniel Tisell: 6,37%
Robert Lorentzon: 4,05%
Eva-Mari Karlsson Kempi: 1,74%

Det blev alltså de 6 översta personerna på listan som nu är kandidater i biskopsvalet. För dessa väntar en hearing den 6 mars då de kommer att intervjuas kring ett blivande uppdrag som biskop. Därefter kommer den första valomgången ske den 20 mars. Om ingen av kandidaterna får över 50% av rösterna så blir det även en andra valomgång den 3 april mellan de två kandidater som fått flest röster i första valomgången.

Processen i Härnösands stift pågår också men har en tidsplan som ligger något längre fram under våren. Den 27 februari kommer nomineringsvalet att äga rum i Sundsvall. Det blir sedan en hearing den 16 april och en första valomgång den 22 april. Reglerna är desamma i samtliga stift, så om ingen kandidat får över 50% av rösterna då så sker en andra valomgång den 14 maj.

De båda biskoparna i Skara och Härnösands stift, Åke Bonnier och Eva Nordung-Byström lägger ner staven vid högtider i respektive domkyrkor den 14 september.

De nyvalda biskoparna som utses under våren vigs sedan till biskopar vid en gemensam vigning i Uppsala domkyrka den 22 september och tas emot i sina respektive domkyrkor den 28 september.

Victor Ramström
Informatör för POSK

Foto: IKON/ Kerstin Stickler

Dags att vakna och ta tag i situationen

Tre POSKare skriver i Kyrkans Tidning där de föreslår att Svenska kyrkans nationella nivå omgående tillsätter en extern och helt oberoende utredare för att reda ut händelserna kring IT-attacken i november.

Svenska kyrkan utsattes 23 november för en omfattande så kallad ransomwareattack. Utan att gå in på teknikaliteter kring begreppet var angreppet något som Svenska kyrkan inte kan acceptera.

Som förtroendevalda uppfattar vi att en stor mängd personella, ekonomiska och andra resurser har behövt avdelas från annan viktig verksamhet för att rätta till bristerna. Vilka skador som attacken långsiktigt har tillfogat Svenska kyrkan och dess medlemmar är ännu inte känt. När vi efter attacken hör oss för uppfattar vi information som indikerar att Svenska kyrkans nationella nivå under många år har tagit alltför lätt på säkerheten. 2022 avgick Svenska kyrkans säkerhetschef och hans två närmaste medarbetare. Anledningen torde inte ha varit att de tyckte att arbetet med säkerhetsfrågor inom Svenska kyrkan fungerade så bra att deras tjänster inte länge behövdes, snarare tvärt om.

Bilden av Svenska kyrkans hantering av säkerhetsfrågor är osäkerhet och otydlighet kring så fundamentala frågor som vem som är säkerhetschef respektive säkerhetsskyddschef på Svenska kyrkans nationella nivå. En organisation som sänder sådana amatörmässiga signaler utåt betraktas som utmärkta mål av kriminella organisationer eller andra angripare. De uppvisade svagheterna närmast provocerar till angrepp.

Vi ställer oss frågan: Om det är så svagt organiserat med IT- säkerhet som det verkar, hur står det då till i andra säkerhetsrelaterade områden som civilt försvar, krisberedskap, säkerhetsskyddsanalys, fysisk säkerhet, personalsäkerhet, kontinuitetshantering, risk- och sårbarhetsanalyser med mera?

Vi vill understryka att på stifts-, pastorats- och församlingsnivå finns många exempel på idogt och framgångsrikt arbete med säkerhet. Andra delar av kyrkan har dessvärre uppvisat brister i hanteringen. En anledning är att stödet från kyrkans nationella nivå inte har varit optimalt. Nu när stora gemensamma system införs inom Svenska kyrkan är det särskilt viktigt att alla kan lita på att den nationella nivån fullt ut tar sitt ansvar även för de viktiga säkerhetsfrågorna.

Som förtroendevalda förväntar vi oss att Svenska kyrkans nationella nivå tar tag i situationen på ett tydligt och kraftfullt sätt. Vi föreslår att Svenska kyrkans nationella nivå omgående tillsätter en extern och helt oberoende utredare för att reda ut händelserna kring IT-attacken i november. Frågor som behöver besvaras är bland annat:

  • Vad hände egentligen?
  • Vilka åtgärder borde ha varit vidtagna för att undvika IT- attacken?
  • På vilket sätt kan motsvarande IT-attacker undvikas i framtiden?
  • Hur kan förmågan förbättras i områden som civilt försvar, krisberedskap, säkerhetsskyddsanalys, fysisk säkerhet, personalsäkerhet, kontinuitetshantering, risk- och sårbarhetsanalyser med mera?

Om inte utredaren har fått sitt uppdrag senast under januari 2024 är detta att räknas som ännu ett tillkortakommande i Svenska kyrkans nationella nivås hantering av säkerhetsfrågor.

En delrapport om omedelbara åtgärder för att rätta till allvarliga och uppenbara brister bör kunna redovisas redan efter någon månad.

En slutrapport bör vara tydlig i hur framtida attacker ska kunna undvikas och säkerhetstänkandet vid Svenska kyrkans nationella nivå ska hunna höjas till en nivå som vi som kyrka inte behöver skämmas över.

Anders Brännström, Uppsala
Bo Hansson, Gimo
Victor Ramström, Kalmar   

Förtroendevalda inom Svenska kyrkan tillhörande nomineringsgruppen POSK.