Guds olydiga revben

För en månad sedan, mitt under #metoo men innan #vardeljus, delade Svenska kyrkans forskningsenhet en bokrecension av Elisabeth Gerle på Facebook

Elisabeth Gerle är glad över att Thorgren underminerar vallgravarna mellan sekulära genusforskare och feministteologer, men efterlyser mer samverkan i sin recension av Guds olydiga revben.

Publicerat av Svenska kyrkans forskningsenhet den 13 november 2017

Boken som recenseras är Gunilla Thorgrens ”Guds olydiga revben” och jag tycker att det passar alldeles utmärkt att såhär på Luciadagen fundera kring de frågor som recensionen och boken lyfter.

Som kristen feminist kan jag ibland sakna en helhetssyn på teologi och genusforskning, något som även Gerle tar upp i sin recension. Jag får ibland bibelcitat skickade till mig som ett argument till att det jag skrivit inte håller. Jag saknar stundtals bra svar på varför jag trots detta kan vara kristen feminist.

Gerle tycker att det är synd att även Thorgren gör detsamma men ser ändå att boken hjälper till att öppna upp för en samlad syn mellan teologi och genusforskning. Jag känner ett hopp inför framtiden och nu efter en tid i #vardeljus så känns faktiskt Gerles avslutningsord än mer giltigt och relevant:

”Men trots det kategoriska och enögt negativa kan boken kanske bidra till att blåsa nytt liv i en viktig diskussion. Thorgren härleder kvinnohatet till den kristna traditionen. Men detta hat återfinns inom alla traditioner och kulturer – såväl i Hollywood som i andra sekulära miljöer – och inom det vi kallar religioner.”

Själv har jag blivit otroligt nyfiken på boken och känner att jag har julläsningen klar för mig.

Lämna ett svar

XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>