Svenska kyrkans unga håller riksårsmöte
Just nu pågår Svenska kyrkans Ungas riksårsmöte i Örnsköldsvik. Mötet öppnades igår av avgående förbundsordförande Amanda Carlshamre och avslutas på söndag.
https://www.instagram.com/p/BXVwTkBFjMN/?taken-by=svenskakyrkan
Tycker kommentaren från Therese Fernberg, som håller i Svenska kyrkans vandringskonto på Instagram denna vecka, till filmen var så fin. ” Kanske märks hennes separationsångest i tiden det tar att tända ett ljus. 😇” Jag tolkar det nämligen som att ”separationsångesten” finns även hos henne och det är ju ett gott betyg för Amandas år som förbundordförande.
Är du i närheten av Ö-vik kan du följa med på plats då RÅK:en är öppen för alla som vill vara åhörare. Det är bara ombuden till RÅK:en som har yttrande- och rösträtt. För oss andra som inte kan närvara rent fysiskt kan ändå följa årsmötet via livesändningar på Youtube.
På Svenska kyrkans ungas webb finns all information som du behöver, som schema, handlingar eller hur du kan följa RÅM.
Har du inte tid att följa med i livesändningarna kan du nöja dig med att titta på RÅM-TV då de där går igenom det viktigaste som hänt under dagen.
Ur POSKs program:
Barn och ungdomar
Svenska kyrkan har ett ansvar för uppföljning av dopet och POSK menar att det är nödvändigt att prioritera barn och ungdomar. Känslan av samhörighet med Svenska kyrkan beror mycket på de kyrkliga kontakterna under barn- och ungdomstiden. Gudstjänstlivet behöver erbjuda möjligheter för familjer och ungdomar att delta. Kyrkan behöver föryngras och använda många olika former för att göra barn och ungdomar delaktiga. Arbetet med barnkonsekvensanalys behöver fördjupas och utvecklas. Körsång är en av Svenska kyrkans största barn- och ungdomsverksamheter. Kyrkan bör också vara en arena som ger plats för ungas musikuttryck.
Den sjunkande andelen ungdomar som konfirmeras gör att arbetet med konfirmander behöver stärkas. De ungas livssituation är i dag ofta så pressad att det kan vara svårt att delta i konfirmandträffar på veckodagar. Nya tider behöver därför prövas och fler konfirmationsprofiler kan behövas. Konfirmandtiden behöver också stärka förmågan att leva i och förstå mångkultur och mångreligiositet. De unga ledarna ska lyftas fram som en viktig resurs och ges möjlighet till utbildning.
POSK menar att det är värdefullt och viktigt med ungas självorganisering och vill lyssna till och stärka Svenska Kyrkans Unga, Salt, Credo, Kriss med flera. De Ungas Kyrkomöte ska regleras kyrkorättsligt och få välja representanter med yttranderätt till kyrkomötet.
Även för de ungdomar som inte vill organisera sig i föreningsform ska församlingen erbjuda verksamhet. Det är därför angeläget att församlingarna erbjuder de unga miljöer och oaser för vila och inspiration som motvikt till deras kravfyllda liv.
Under mandatperioden 2018-2021 kommer POSK att verka för:
att församlingarna och pastoraten lägger tillräckliga resurser på konfirmandarbetet
att unga konfirmandledare ges möjlighet till fördjupande utbildning
att stiften tar ansvar för att det anordnas konfirmandläger med särskilda profiler som attraherar både flickor och pojkar
att De Ungas Kyrkomöte regleras kyrkorättsligt och får välja representanter till kyrkomötet