fbpx

POSK-psalm?

För några veckor sedan skrev jag om psalmen ”Blott i det öppna” och strax efter jag hade publicerat inlägget fick jag ett meddelande från Carina som delade med sig av vad hon skrivit om en annan psalm i den svenska Psalmboken.

Hon utsåg självrådigt psalm 288 till POSK-psalmen efter en gudstjänst 2009 fast det är fortfarande lite oklart om det verkligen är POSK-psalmen.

(Jag blev lite full i skratt när jag en vecka senare gick på mässan för att inse att en av psalmerna var just 288!)

Jag kan tycka att båda psalmerna fungerar för POSK. Men att de kanske passar bäst i lite olika tillfällen. 288 är en bra inledningspsalm inför ett möte. Medan 90 mer berättar hur vi ser på kyrkan i världen och där vi verkar genom och i POSK.

Vad tycker ni kära POSKare? Ska vi överhuvudtaget ha en POSKpsalm? Eller ska vi ha flera? Vi har ju faktiskt en hel psalmbok att hitta passande psalmer ur så varför begränsa oss – det kanske är bäst att låta hela psalmboken vara vår källa till sång till samlingar.

 

Tror du att musik kan vara inspirerad av Gud? Psalmen Måne och sol, med text av Britt G. Hallqvist, har nummer 21 i psalmboken. Melodin är skriven av Egil Hovland som berättade att han fick melodin genom en uppenbarelse. Måne och sol, vatten och vindoch blommor och barn skapade Gud.Himmel och jord, allting är hans.Herren vår Gud vill vi tacka.Herre, vi tackar dig. Herre, vi prisar dig.Herre, vi sjunger ditt heliga namn.Jesus, Guds son, levde och dog för alla, för oss, lever idag,ja, han är här, ja, han är här.Herren vår Gud vill vi tacka.Herre, vi tackar dig …Anden, vår tröst, levande, varm och helig och stark,talar om Gud, stöder och bär dag efter dag.Herren vår Gud vill vi tacka.Herre, vi tackar dig …

Publicerat av Svenska kyrkan den 4 augusti 2017

På tal om psalmer, ps 21 Måne och sol,  tror jag var den första som jag lärde mig utantill. Jag blir alltid lika förvånad när bänkgrannen nogsamt läser texten till den när den sjungs i kyrkan. Men alltid lika glad när min dotter, utan psalmbok, klämmer i så det ekar i hela kyrkan!

5 kommentarer till “POSK-psalm?”

  • Linda Cigéhn

   Jag har inget minne av att vi sjöng någon speciell psalm under min KU-tid. Däremot sjöng vi sången Ett folk på väg, som numer finns i psalmbokens tillägg som nummer 793.
   /Linda

 1. Jag hävdar nog fortfarande att jag tycker psalm 288 är ”POSK”-psalmen. I Göteborgs stift så brukade vi alltid sjunga psalmen ”Med Gud och hans vänskap” när det var Kyrkans Ungdoms-samlingar – det har Mikael helt rätt i.

 2. Ulla Birgersdotter

  Det första som slår mig är att jag är POSK:are för den fria tanken och att då någon utser en psalm till POSK-psalm känns mycket märkligt. Låt var och en få ha sin egen psalm eller att man lokalt tillsammans kommer överens om vilken psalm som känns närmast. Vi bör vara aktsamma så vi inte hamnar i det politiska diket där man går i ledband.

  • Linda Cigéhn

   Jag tänker såhär kring en eventuell POSK-psalm. Det står alla fritt att använda vilken psalm som helst ur psalmboken, vilken är en stor skatt med många guldkorn. Någon gång kanske det är svårt att hitta en passande psalm bland alla dessa guldkorn, då kan det vara en hjälp att det finns en psalm som så att säga alltid passar i POSK-sammanhang. Det är inget måste att just den psalmen sjungs. Och vill en lokalgrupp eller stiftsförening utse en egen så är det också fritt fram. Det är också helt okej att hoppa över att utse en speciell psalm.

   Det är också okej att komma med förslag på en annan psalm som Du tycker passar bättre som en sådan riksPOSK-psalm. Eller att vi kanske utser ett antal psalmer likt psalmförslagen i kyrkoalmanackan, som stöd och hjälp när det blir svårt att välja.

   /Linda

Lämna ett svar

XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>