fbpx

Din favoritpsalm

Vad är din favoritpsalm? Den frågan fick de fyra ärkebiskopskandidaterna efter utfrågningen och svaret spelades in av Uppsala stift.

Du kan se vad de fyra kandidaterna svarade om du går in här: http://www.svenskakyrkan.se/uppsalastift/Ärkebiskopsvalet/kandidaterna-om-sina-favoritpsalmer

Det går säkert att göra en mängd olika typer av analyser även av dessa fyra svar. Jag reflekterar bland annat över att det bara är männen som sjunger sin psalmer.

Vad är din favoritpsalm?

Själv har jag flera stycken. Och det händer ofta när jag är på gudstjänst att jag upptäcker en ny psalm, en vers som jag tycker är så bra. Tyvärr har jag ofta så dåligt minne att jag glömt vilken det var när jag kom hem. Men det gör inget. Då kan jag få upptäcka den igen.

Men här kommer några psalmer som jag tycker om (och kommer ihåg!)

Jag tycker om psalm 821 i Psalmer i 90-talet – Herre du har anförtrott, oss en uppgift i din kyrka. Som förtroendevald är den en stor styrka.

Och sen tycker jag om psalm 217 – Gud för dig är allting klart (precis som Cristina Grenholm) eftersom jag vet att den psalmen är skriven efter en stor personlig förlust – och ändå är den så stark i tron. Den hjälper mig att tro.

Och sen har vi givetvis psalm 288 – Gud, från ditt hus. Den psalmen som jag inofficiellt har utsett till POSKs psalm. Den passar så bra tycker jag, som en bön och lovpsalm.

Gud, från ditt hus, vår tillflykt du oss kallar
ut i en värld där stora risker väntar.
Ett med din värld, så vill du vi ska leva.
Gud, gör oss djärva!

Lyft oss, o Gud, ur våra tröga vanor.
Krossa vårt skal av värdighet och blyghet.
Lös oss från jaget, ge oss kraft att älska.
Gud, gör oss fria!

Ge oss din blick för dolda möjligheter.
Ge fantasi att finna nya medel,
Gud, i din tjänst för fred och bröd åt alla.
Gud, gör oss kloka!

Människors krav ska pressa oss, och tvivel,
oro och jäkt ska tynga våra sinnen.
Låt oss då känna att din kärlek bär oss.
Gud, gör oss glada!