De ville Kyrkans väl – var tvungna att lämna S

För en vecka sedan kunde vi läsa i Norrländska socialdemokraten om Irene Gustafsson, Helene Holmström och Gerd Forsén som inte längre får tillhöra det socialdemokratiska partiet bara för de engagerat sig i en partipolitiskt obunden nomineringsgrupp, Kyrkans väl.

”Gerd Forsén säger att hon bytte eftersom hon inte längre ville företräda socialdemokraterna.

– Det var för mycket partipolitik. Man ville hellre ha med folk från den egna partitoppen än personer som engagerade i kyrkan.

Irene Gustafsson berättar att när de skulle utforma partiprogrammet så blev det diskussion om ordet ”kristen” skulle vara med eller inte.

– Det fanns de som ansåg att det inte ger röster, men Svenska kyrkan tillhör ju kristendomen, säger Irene.”

Här blir det så tydligt för mig att enda anledningen till att S fortfarande vill vara kvar som parti och nomineringsgrupp i Svenska kyrkan är enbart för att få behålla makten. Detta för att hålla SD borta, enligt dem själva. På en punkt dock är dessa partier varandra lika, de fokuserar för lite på kyrkan och den kristna tron. SD fokuserar på det svenska och, vad jag tycker, S på folket.

Det ska bli intressant att se vad S partikongress, som pågår i dagarna i Göteborg, kommer att leda till vad gäller de motioner gällande Svenska kyrkan som jag redovisade i bloggen i mitten av mars. Jag tror inte att det kommer att ske några större förändringar, men uppenbarligen rör det på sig även inom Socialdemokratiska partiet.

Lämna ett svar

XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>