fbpx

Bruten trend

Handpåläggning på en av konfirmanderna som knäböjer runt altaret.

Inom Svenska kyrkan så minskar antalet konfirmerade. Då är det extra roligt att läsa om församlingar som går mot strömmen och ökar andelen konfirmerade ungdomar. Som till exempel Nättraby-Hasslö församling, Lund stift vilket både SVT Nyheter Blekinge och SR P4 Blekinge uppmärksammade häromdagen.

Hur ser det ut i din församling? Följer den trenden eller tillhör du en församling där ett gott arbete görs med konfirmandläsningen som gör att trenden brutits, eller kanske alltid hållit sig på en hög nivå.

 

Ur POSKs program 2018-2021

Den sjunkande andelen ungdomar som konfirmeras gör att arbetet med konfirmander behöver stärkas. De ungas livssituation är i dag ofta så pressad att det kan vara svårt att delta i konfirmandträffar på veckodagar. Nya tider behöver därför prövas och fler konfirmationsprofiler kan behövas. Konfirmandtiden behöver också stärka förmågan att leva i och förstå mångkultur och mångreligiositet. De unga ledarna ska lyftas fram som en viktig resurs och ges möjlighet till utbildning.

Under mandatperioden 2018-2021 kommer POSK att verka för:
att församlingarna och pastoraten lägger tillräckliga resurser på konfirmandarbetet.
att unga konfirmandledare ges möjlighet till fördjupande utbildning.
att stiften tar ansvar för att det anordnas konfirmandläger med särskilda profiler som attraherar både flickor och pojkar.

Lämna ett svar

XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>