Svenska kyrkan är en kyrka – inte en spelbricka

”Alternativhögern hoppas kunna upprepa framgångarna som den haft i USA även i Sverige. Kyrkovalet ska bli ett steg på vägen.”

När jag läser dessa rader ur Maja Hagermans ledarkolumn i DN blir jag alldeles kall. Nej, det här får bara inte hända! Samtidigt tacksam över att NMR och extremhögern undvikit att själva ställa upp i kyrkovalet. I år i alla fall … Även om det är nog skrämmande att de uppmanar sina rasist- och nazistvänner att rösta på SD, det minst dåliga alternativet enligt de själva, i kyrkovalet.

Jag hoppas innerligt att detta kan vara som en väckarklocka för alla kristna socialdemokrater, centerpartister och sverigedemokrater att det här är, eller i alla fall har det nu blivit, ett av skälen till att POSK vill bryta partipolitiken!

Svenska kyrkan är ingen plattform för samhällspolitiska partier att verka från. Det ska inte vara det. Varken nu eller i framtiden. Svenska kyrkan är ingen bricka i något politiskt spel. Ingen arena att testa sina idéer på.

Svenska kyrkan ska vara kyrka. Hon ska vara en tydlig röst i samhället och visa på ett liv i rättvisa och frihet. Svenska kyrkan är en gemenskap som speglar Guds vilja i gudstjänst och liv och som talar tydligt om Jesus Kristus samtidigt som hon ska sträva efter en sann och öppen dialog mellan människor av olika tro.

Jag hoppas så att kolumnen kan verka som en väckaklocka även för de som tänker att det där med kyrkoval, det är inte så viktigt för mig. ”Kyrkan gör ju så bra grejer redan, jag behöver inte bry mig.” Vill du verkligen att extremhögerns nazister och rasister ska utnyttja kyrkan för sina smutsiga syften?

Nä, jag hoppas att alla ser vad som håller på att hända. Svenska kyrkan behöver alla goda krafter som finns och att man går man ur huse och röstar! I det här läget finns det bara ett alternativ, och det är POSK. Vi vill bryta partipolitiseringen och ändra på valsystemet. I och med ett förändrat valsystem så blir inte Svenska kyrkan lika intressant för dessa mörkerkrafter.

POSK vill förändra valsystemet så att det blir enklare och billigare, och bättre speglar vår kyrkosyn. Ledamöter av stiftsfullmäktige och kyrkomöte behöver ha en församlingsförankring och goda kunskaper om församlingslivet. De bör därför väljas av församlingarna i ett indirekt val. Att ledamöterna representerar församlingarna ger också legitimitet åt kyrkomötets beslut i lärofrågor. Kyrkomötets legitimitet kan dock ifrågasättas när olika grupper försöker använda kyrkomötet som plattform för sina samhällspolitiska syften.

Rösta på POSK!

3 kommentarer till “Svenska kyrkan är en kyrka – inte en spelbricka”

 1. Så ledsen man blir av hur det skrivs… att nazister osv hit och dit i samma mening som SD är fruktansvärt! Det är beklagligt att extremhöger röstar på SD, det förstör mer för SD än gör nytta.
  Hade inte SD varit valbara i kyrkan så hade väljarna röstat POSK. Hur känns Det?

  • Linda Cigéhn

   Om någon som röstar på SD skulle komma fram till att det bästa sättet att bryta politiseringen, som SD själva säger är skälet till att de ställer upp i kyrkovalet, blir att rösta på POSK så ser jag inget fel i det.

   Om det vore som jag tolkar din fråga – att SD ej var valbara i kyrkovalet så skulle extremhögern rösta på POSK – det finner inte jag som ett så troligt scenario för det är ju bara nu, med dagens valsystem och med politiska partiers närvaro, som det är intressant för nazisterna att rösta i kyrkovalet. Om vi hade ett annat valsystem, med indirekta val till kyrkomötet, så skulle kyrkovalet vara av mycket mindre intresse för dessa mörkerkrafter. (Dessutom tror jag att högerextrema väljare nog föredrar Frimodig kyrka framför POSK)

   Vänligen Linda

   • Ingemar Nordanstig

    Jag förstår inte hur man kan försvara det nuvarande valsystemet. Svenska kyrkan är ett ”fritt” trossamfund och skall givetvis ha samma uppbyggnad som ideella föreningar, hjälporganisationer, politiska partier , m.fl. Den skall styras av dess aktiva medlemmar som väljs på lokal nivå där kyrkans verksamhet bedrivs. De där valda skall sin tur utse de representanter som behövs på stifts och nationell nivå, alltså indirekta val. Först när en sådan ordning införts kan man börja tala om legitimitet för stiftsfullmäktige och kyrkoåret. Då kommer dessa nivåer att bestå av kyrkoaktiva medlemmar vars drivkraft är att verka för kyrkans enda uppdrag, att sprida evangelium, tron på Jesus Kristus som vår Herre, och leda människor till ett liv i tro. Rösta därför på POSK, det självklara valet för ar få bort den osunda inverkan som allmänpolitiska partier får genom dagens dyrbara och felaktiga valsystemet.

Lämna ett svar

XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>