Kyrkovalet – Sveriges största val

årsmötesbild Växjö stiftsförening

Jag hoppas det går bra ute i vårt avlånga land med att fylla våra listor med massor av kyrkligt aktiva, unga som gamla till alla nivåer. Stiftsföreningarna har haft eller kommer i dagarna att ha sina årsmöten där listorna sätts samman till stiftsfullmäktigen och kyrkomötet. Jag är har stor tilltro till att alla POSKs listor, på alla nivåer, är fulla av engagerade människor som ser framemot att få verka i det ärofyllda uppdraget som förtroendevald under den kommande mandatperioden.

Vi ska i kyrkovalet den 17 september se till att fylla över 15 000 mandat till kyrkofullmäktigen, stiftsfullmäktigen och kyrkomötet. I valet 2013 tillsattes sammanlagt 16 779 mandat. Dessa imponerande siffror gör Kyrkovalet till Sveriges största val. I de allmänna valen 2014 tillsattes 14 807 mandat.

Minskningen av mandat beror främst på att många församlingar gått samman och bildat pastorat vilket gör att det sammanlagda antalet platser att fylla har minskat. Men trots minskningen till årets kyrkoval är det fortfarande det största valet i Sverige. Just detta med att det är Sveriges största val kan vara bra att framhålla för personer som älskar allt som är störst (bäst och vackrast! 😉)

Jag tror inte att POSK ensamma kommer att fylla alla dessa mandaten även om jag hoppas på att vi i alla fall kommer halvvägs! På församling/pastorat-nivå finns det väldigt många lokala nomineringsgrupper som inte rent formellt tillhör POSK, men som ändå kan få dem som röstar att välja POSK till stift och kyrkomöte.

Tycker det är intressant att se hur listorna växer i antal och med fler och fler kandidater när jag tittar på det i Grupp- och kandidatsystemet. (Jag som ombudets ersättare kan logga in och titta listor på alla nivåer i Gkand). Än är det tid kvar att registrera så jobba på. Som lite extra pepp kan jag tillägga att vi har många bra toppnamn till Kyrkomötet.  Bra jobbat där ute!!!

/Linda, informatör POSK

Bilden: Från årsmötet för POSK i Växjö stift. Victor Ramström talar inför medlemmarna.

Lämna ett svar

XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>