Uselt Ulf Bjereld!

Jag fick tips om ett podradioprogram som produceras av Akademikerförbundet SSR (fackförbund för akademiker som arbetar inom samhälls- och välfärdsutveckling). Det är Ursula Berge som i det här avsnittet lyfter frågan ”Vad har riksdagspartierna i kyrkovalet att göra.”

Som expert har hon bjudit in statsvetare och professor Ulf Bjereld, Göteborg, som svarar på frågorna. Ulf Bjereld är också ordförande för ”Socialdemokrater för tro och solidaritet”. (!)

De talar om kyrkovalet och om ”Vad i Herrans namn har riksdagspartierna i kyrkovalet att göra”. Ulf Bjereld är med i programmet som expert. Men det imponerade inte på mig. Han verkar inte kunna skilja på sin roll som ”expert” och som socialdemokrat som driver att partiet ska ställa upp i kyrkovalet. Jag har väl aldrig varit med om så okunniga och svepande beskrivningar och så många felaktiga ”fakta” som presenterades under det här programmet.

För det första kan jag kan upplysa och rätta Ulf Bjereld och Ursula Berge om följande.

 1. Moderater ställer upp under namnet Borgerligt alternativ (inte Borgerlig samling)
 2. Liberaler (fd Folkpartiet), ställer upp som FiSK i kyrkovalet. Det ska numera utläsas Fria Liberaler i Svenska kyrkan (fd Folkpartister i Svenska kyrkan)

(Därutöver bör tilläggas och tydliggöras, är dessa nomineringsgrupper numera helt fristående från ”moderpartiet” och att det finns moderater och liberaler som ställer upp på andra listor)

 1. När Svenska kyrkan och staten fick förändrade relationer 2000 så skrevs det in i kyrkoordning att alla medlemmar som fyllt sexton år har rösträtt. Vid första egna kyrkovalet 2001 fick de första 16-åringarna rösta.
 2. Partier är ett felaktigt begrepp inom kyrkan, där heter det nomineringsgrupp. Visserligen rättar sig Ulf vid ett tillfälle men fortsätter ändå att använda sig av det felaktiga begreppet.

Dessutom ska POSK utläsas Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan och inget annat! Att sedan, som Ulf Bjereld gör, påstå att ”POSK som bara förenas av att de inte tycker samma” är så övermaga att jag bara häpnar! Och detta sagt av en ”expert”, en statsvetare, som också är kyrkligt förankrad. Då får man bara inte sitta så okunnig och sprida osanningar!

POSK – Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan har ett digert valprogram och har så haft sedan valet 2001! Ett program som alla våra kandidater och valda ledamöter driver och ställer upp på. Där lyfter vi alla våra frågor som vi vill driva på lokal nivå, stiftsnivå och riksnivå.

www.posk.se/vi-vill/program Ulf Bjereld – läs vårt program och återkom om det finns några frågor!

Ja, det finns personer som representerar POSK och som samtidigt är engagerade eller medlemmar i olika allmänpolitiska partier, från höger till vänster. Men som förenas i att de inte vill stå på en partipolitisk lista i de kyrkliga valen.

”POSK – Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, är den största demokratiska organisationen i Svenska kyrkan för grupper och enskilda som vill ta ansvar som förtroendevalda utan att binda sig till något allmänpolitiskt parti.”

Och vi är stolta över att ”Rekryteringsbasen för POSK är den lokala gudstjänst- och församlingsgemenskapen. Det lokala förtroendet avgör vilka som företräder POSK.” Det gör oss inte elitistiska utan, tvärt om, det gör oss oerhört kompetenta att ta ansvar för kyrkan och dess verksamhet. Dessutom så utgör POSK med sin bredd, en stor mångfald med erfarenheter och kan på det sättet representera den riktiga folkkyrkan.

Nej, Ulf Bjereld, du får allt läsa på lite bättre om du ska uttala dig om andra nomineringsgrupper i kyrkovalet.

Och du, Ursula Berge, borde bjuda in någon som faktiskt kan kyrkovalet och kyrkan istället för en så kallad ”expert” som bara representerar ett av de politiska partier som ställer upp i kyrkovalet, för att svara på frågan ”Vad har riksdagspartierna i kyrkovalet att göra?”.

Jag förutsätter att Akademikerförbundet tar sitt ansvar och ser till att rätta till felen och bjuder in någon till programmet som vet vad den talar om!

/Carina Etander Rimborg
POSK kyrkomötesledamot

5 kommentarer till “Uselt Ulf Bjereld!”

 1. Ursula Berge

  Hejsan,
  Vad roligt att ni lyssnar på samhällsvetarpodden. Som jag tidigare har nämnt valde vi att fråga Ulf Bjereld om att vara med i podden för att han både kunde lägga ett statsvetenskapligt och inomkyrkligt perspektiv på kyrkovalet. Som statsvetarprofessor och som ordförande för Tro och Solidaritet sitter han på dubbla ingångar i frågorna som vi som samhällsvetare tyckte var intressant att utgå ifrån. Vi är inte specifikt intresserade av Svenska Kyrkans inre arbete, och det finns inte många statsvetare som har det som sitt forskningsfält. Därmed var listan över intressanta personer väldigt liten, och vi var glada att få den – dvs Ulf Bjereld – som kunde representera båda perspektiven. Några felsägningar kröp sig in rörande Borgerligt alternativ, Fria Liberaler i Svenska kyrkan och POSK, men det var ju mer av felsägningar än något annat. Detta har vi rättat på hemsidan.
  Utöver det så måste Ulf Bjereld få ha sina egna analyser och åsikter.

  Finns det någon i POSK som både är statsvetarprofessor och aktiv i POSK får ni gärna maila mig det namnet. Grundkravet för vår podd är att den ska ha en tydlig samhällsvetarvinkel. För övrigt heter vi Akademikerförbundet SSR och om man nämner subjektet ”någon” ( i sista meningen) ska det följas av ordet ”den” istället för ”de”. Om vi nu ska vara noggranna, på korrekturnivå.

  mvh

  Ursula Berge
  Samhällspolitisk chef
  Akademikerförbundet SSR
  (För övrigt äger ni inte bilden som ni lagt på hemsidan. Den ägs av Akademikerförbundet SSR och ni kan inte utan vår tillåtelse publicera den på er hemsida. Upphovsrättsligt är det ett intrång.)

  • Lars-Gunnar Frisk

   Hej Ursula, och tack för din kommentar.
   Eftersom vi menar allvar med vårt kyrkopiltiska engagemang så försöker vi efter bästa förmåga både läsa och lyssna på det mesta kring kyrkovalet!

   Visst ligger det väl något i att Ulf har flera perspektiv, men lika väl som att han som du skriver ”sitter på dubbla ingångar” kan man säga att han sitter på dubbla stolar: som statsvetare och som part i målet med sin knytning till en av kyrkovalets nomineringsgrupper. Han har som person en lite lågmält resonerande ton, men i sak lyser det ju tydligt igenom att han uttalar sig som part i målet – inte minst i den missvisande beskrivningen av POSK, som uppenbart är socialdemokraternas ”huvudmotståndare”.

   Sen detta med ”felsägning”. Om man tre gånger i rad säger fel namn på tre nomineringsgrupper så tycker jag det är svårt att inte uppfatta det som nonchalans, slarv och okunnighet. Har man koll på nomineringsgrupperna så blir det inte så fel. (Och skulle nån statsvetare säga fel namn på tre riksdagspartier i en intervju så skulle den personen, med all rätt, få det hett om öronen!)

   I övrigt tackar jag för synpunkterna på korrekturnivå, och jag har korrigerat vår text där. Angående din öppning om en ev. ”statsvetarprofessor” inom POSK (har ni alltid krav på professorsnivå?) ber jag att ev. få återkomma.

   Med vänlig hälsning 
   /larsgunnar frisk 
   POSK-informatör
   info@posk.se

 2. Vill man ha en professor i statskunskap som känner till Svenska kyrkan och dess valsystem rekommenderar jag Erik Amnå vid Örebro universitet. Är inte själv kyrkopolitiskt aktiv (vilket jag tycker är en fördel), men har hållit på med diverse demokratiutredningar och som medlem i Missionskyrkan/Equmeniakyrkan arbetat ekumeniskt. I ungdomen med i Folkpartiet, men jag tror inte han är det längre. Har alltså sakkunskap utan att vara part i målet som Ulf Bjereld är.

 3. Lars-Gunnar Frisk

  Hej Markus, och tack för tipset. Vi håller på och undersöker det hela utifrån Ursulas inlägg, men noterar ditt förslag så länge.
  Angående partiskhet/opartiskhet så går det ju att resonera som så (vilket jag kan ana ligger i Ursulas tanke) att en partisk person kan kompletteras med en annan som också är part i målet men med en annan uppfattning i huvudfrågan. Dvs att två ”partsinlagor” kan balansera varandra till en mer komplett helhet.
  /larsgunnar frisk

Lämna ett svar

XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>