fbpx

En kyrka upp eller ner?

– Kyrkan vill nå så många som möjligt med vårt konfirmandarbete eftersom vi vet att det är viktigt och betydelsefullt för unga människor i dag att hitta sammanhang där de kan få tala och dela kristen tro, växa i sitt dop och få mer kunskap om Gud och Jesus, säger Åsa Wiik Sandlund.

Så avslutas den artikeln som stod i Kyrkans Tidning (15 oktober 2014) om konfirmandstatistiken som stiger i Luleå.

Läs hela artikeln här>>

Samtidigt som vi kan läsa om att vissa kurvor och verksamheter stiger uppåt (beroende på när ifrån man räknar) så har det pågått en diskussion på Facebook i Kyrkomötesgruppen. Där orsakade Jonas Bromanders medlemsundersökning en livlig debatt om medlemmarnas syn på Svenska kyrkan.

Enligt diagrammet och undersökningen så tycker medlemmarna i Svenska kyrkan att diakonin i kyrkan är viktigare än andligheten.

Vilket väl inte är så konstigt egentligen. Vanliga människor, som inte går i kyrkan, tycker att kyrkan ska hjälpa människor. Och att det är viktigt. För dem som inte går i kyrkan, men tycker kyrkan ska finnas kvar och bedriva diakoni – så är det väl självklart att diakonin kommer i främsta rummet och att andligheten (vilket de troligen ser som självklart att "de där" kristna håller på med) inte alls prioriteras i deras lista.

Vi ska givetvis ta oss en funderare på vad som är orsak och verkan. Vad som kommer först. Vad som är viktigast. Men för mig blir den här diskussionen nästan som den om hönan eller ägget – vad kom först?

Till syvende och sist – när jag varit i kyrkan på gudstjänsten och det får mig att verka och delta i samhället, som medmänniska, som politiker, som vän, som arbetstagare eller arbetsgivare, med Jesus ord i min hjärta – då blir ordet levande. Genom handling.

Tänk om alla i Svenska kyrkan, alla vi som är aktiva och har ansvar på olika nivåer, en dag skulle välja att försöka tolka och se på vår medmänniska och medarbetare i Svenska kyrkan med de bästa för ögonen. Om en text kunde läsas utan att tolkas, misskrediterande eller för att hitta fel. En dag!? Är det möjligt? Och vad skulle hända då?

Jag är glad över att vi har ett öppet och livligt teologiskt samtal i det offentliga rummet. Det finns många goda arenor som detta förs på. Och det är bra. Men det är så lätt att leta fel – att se flisan i min grannes öga men missa bjälken i mitt eget. Låt oss hjälpas åt att se det goda, försöka tolka till det bästa och föra ett samtal i god ton!

Ur POSKs vision och program:
POSK – Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan – har som vision att Svenska kyrkan ska vara en gemenskap som speglar Guds vilja i gudstjänst och liv och som talar tydligt om Jesus Kristus.

POSK vill att Svenska kyrkan ska
• erbjuda närvaro, gemenskap, växt och fördjupning
• förmedla tillit, befrielse, hopp och livsmod
• se och ta vara på varje människa som en gåva i församlingens liv
• respektera individen och glädjas åt mångfalden
• vara en profetisk röst i samhället och visa på ett liv i rättvisa och frihet
• vara en brobyggare mellan kyrkor
• sträva efter en sann och öppen dialog mellan människor av olika tro