fbpx

Skara stift 1000 år

I helgen har jag varit i Skara för att tillsammans med stiftet fira deras 1000-årsjubileum.
Skara jubileumsdagar 20-30 augusti>>

Festen ägde rum i Skara fredag och lördag för att på söndagen firas ute i de lokala församlingarna med särskild festmässa.

De båda dagarna i Skara var mycket välplanerade och innehållsrika. På fyra olika scener framfördes en rad olika program. Det var körframträdanden, musikaler, teater, debatter, samtal och föreläsningar. Allt med en stor bredd och koppling till Svenska kyrkan och Skara stift.

Det är något särskilt när ett arrangemang ordnas i en mindre stad. Hela arrangemanget märks på ett helt annat sätt än när det ordnas i t.ex. Stockholm eller Göteborg.

Jag fick tillfälle att gå på guidad visning på Västergötlands museum där de hade en fantastisk utställning om kyrkan i Sverige under 1000 år. (Kan jag verkligen rekommendera!) Jag var på konserter och jag lyssnade på olika talare på olika scener och jag var med när det senaste konstverket avtäcktes i Skara domkyrka.

Tusen år i kyrkans spår>>

Och jag träffade mycket folk. Givetvis träffade jag många POSKare – det var trevligt. Jag tog inga foton denna gång på alla POSKare – men det var många, det kan jag lova!

Ärkebiskop Antje Jackelén sa "Gud lirkar in evighetstråden i vår bråttomvärld" vid ett tillfälle. Det var så klokt sagt.

Att för Gud är en dag som tusen år och tusen år som en dag – evigheten finns hos oss, även när vi har alldeles för bråttom i vår vardag. Tomas Forsner, POSKare från Lidköping (har varit kyrkmötesledamot för POSK) skämtade dock till det och sa: "För Gud är en dag som tusen år men för biskop Åke Bonnier är tusen år som två dagar" .

Ett arrangemang som det här ger mersmak. Och jag hoppas att vi kan få ett liknande arrangemang i samband med Luther-jubileet 2017. Jag vet att det kommer att ordnas stiftsvisa event – men något gemensamt måste vi också få till. Tycker åtminstone jag!

Svenska kyrkan – reformationsjubileum 2017>>

Kungahuset: Kronprinsessan firade Skara stift 1000 år>>

Biskop Ragnar: En tagg ur lidandet>>

Vandravägen: På tusenårsfirande>>