Årets förnyare jobbar med konfirmander

Just nu pågår Gotlands kyrkvecka i Visby. I samband med kyrkveckan delas priset "Årets förnyare" ut. I år gick priset till Britt-Marie Frisell.

Så här står det i pressmeddelandet>>

Församlingspedagogen Britt-Marie Frisell i Härnösands stift är utsedd till årets förnyare i Svenska kyrkan 2014. Utmärkelsen får hon för sitt mångåriga arbete med att skapa plats åt unga människors engagemang i kyrkan.

Britt-Marie Frisell har som församlingspedagog i Hofors och konfirmandkonsulent i Härnösands stift varit med och skapat en utbildning i tre steg för unga konfirmandledare och bidragit till en rörelse med unga ledare över hela landet. Hon har också varit med om att utveckla det mycket populära samiska konfirmandlägret genom att utbilda unga samer till ledare.

– Det känns otroligt hedrande, kommenterar Britt-Marie Frisell utmärkelsen. Jag är så lycklig  över att det här arbetet lyfts upp. Konfirmandarbetet och utbildningen av unga ledare är en av de viktigaste sakerna vi gör i vår kyrka. Det innehåller allt – undervisning, gudstjänst, diakoni och mission.

Konfirmandarbetet måste hålla hög kvalitet. – Och utan unga konfirmandledare kan man inte hålla denna kvalitet, menar Britt-Marie Frisell.

Juryns motivering: Årets förnyare i Svenska kyrkan 2014 är Britt-Marie Frisell. Hon är församlingspedagog och har under många år skapat plats åt unga människors engagemang i Svenska kyrkan samt bidragit till en rörelse med unga ledare över hela landet. Tidigt byggde hon upp ett utbildningsprogram i tre steg för unga konfirmandledare i Hofors församling, som hon sedan utvecklade vidare i Härnösands stift. Hon har producerat konfirmandledarmaterial, utvecklat konfirmandledarsajten och engagerat sig i det samiska konfirmandlägrets utveckling genom att utbilda unga samer till ledare. Hon har även medverkat i flera forskningsprojekt för att kvalitetsutveckla konfirmandledararbetet.

Årets förnyare:
Priset "Årets förnyare i Svenska kyrkan" ska gå till en person eller grupp som verkat för ett gränsöverskridande och framåtvänd kyrka. Priset vill lyfta fram teologi och kyrkoliv som inspirerar andra och gjuter hopp i Svenska kyrkan. Bakom priset står Kyrkans Tidning, Gotlands kyrkvecka och Visby domkyrkoförsamling. Det delas ut under Gotlands kyrkvecka som pågår på nu.

Britt-Marie Frisell var också medförfattare i den bok om unga konfirmandledare som kom ut 2011. "En erfarenhet för livet". Boken skrev hon tillsammans med Niklas Grahn och Jonas Eek.

Kyrkans Tidning: Hon är årets förnyare i Svenska kyrkan>>