En ljus jul för barnen

Julkrubbefigurer, Josef, Maria och Jesusbarnet i krubban, framför en massa lampor ur fokus i bakgrunden.
Krönika av Manilla Bergström från Göteborgsposten, publicerad den 22 december 2017

Nu är det jul igen och ofta är barnen i centrum för våra julfiranden. I mitt hjärta rör sig oroliga bilder kring barns utsatthet som blir en skarp kontrast till bilden av förväntansfulla barns tindrande ögon på julafton.

I vår stora värld där många människor lever i enorm utsatthet är det barnen som är allra mest utsatta. Samtidigt är det barnen som är vårt hopp och som ska stå för framtidstron.

I år har barns utsatthet belysts såväl av Musikhjälpen i Sveriges Radio som av julkampanjens insamling i Svenska kyrkan.

Vi kan inte blunda för hur barn som redan lever i utsatta miljöer på olika platser i världen blir systematiskt utnyttjade i organiserad brottslighet eller blir offer för en människohandel som fråntar barnen rätten till sin egen kropp, sitt eget liv och sin känsla av människovärde och människovärdighet. Även våra barn här hemma, deras kompisar eller våra grannar kan vara utan det skydd och värn som barn behöver för att känna sig trygga och älskade. I sina hem och på sina skolor är många barn utsatta för handlingar som fråntar dem deras självkänsla, livsgnista eller självklara rätt till trygghet.

Mitt i en sådan värld föddes en gång ett barn, värnlöst och sårbart såsom barn är. Det berättas att det barnet föddes i ett stall av en ung mor och att det barnet sedan tvingades på flykt med sina föräldrar som ville skydda sitt barns liv.

Där och då blev Gud människa och många har häpnat över att Gud valde att göra sitt intåg i världen som ett barn. Ett utsatt barn i en utsatt tid. Men där och då tändes ett ljus i världen och en hoppets stjärna som lyser starkare än alla andra stjärnor på det mörka himlavalvet. För att visa oss vad kärlek är, för att påminna oss om hopp och tro. Som en litet barn möter Gud oss människor, nära och i ögonhöjd. I barns ögon ser vi ibland ett tindrande hopp, ibland ser vi en tom blick som vi behöver ge nytt ljus men där möter Gud oss, i barnets blick.

Till jul vill vi se barn i ring runt granen. Den här julen, och alltid, vill jag att vi ska slå ring runt barnen. En skyddande ring som gör att ingen kommer åt dem. En ring som stänger ute dem som mobbar eller psykar sin kompis, som stänger ute den som utnyttjar den som är liten och sårbar. En ring av starka ryggar som stänger ute mörkret och där barnet i ringens mitt möter kärleksfulla ansikten som ger barnen ljus i blicken igen.

Det finns en sång med texten:

Barn och stjärnor föds i mörkret utan skydd av våld och vapen. Mitt i mörkret bjuder livet oss att växa som en låga. Ljuset bär oss. Gud är nära i ett litet barn som ser oss.

Bär vi barnet i vårt hjärta blir vi bot för världens plåga. Gud är hos oss, ljus i natten, för att hjälpa oss att våga. Ljuset bär oss. Gud är nära i ett litet barn som ser oss.

Jag hoppas att vi som är sedda av det barnet också ska se barnens utsatthet, våga göra skillnad och kunna sprida värme och ljus i världen. Med önskan om en fridfull och hoppfull jul för alla!

Manilla Bergström

Präst Göteborg

Lämna ett svar

XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>