fbpx

Den gyllene regeln

Fyra händer mot en suddig tegelvägg i bakgrunden. Händerna formar ordet LOVE, kärlek på engelska

Läser tankar för helgen och jag börjar fundera över den gyllene regeln utifrån perspektivet valrörelsen som vi befinner oss mitt i.

Visst kan det vara svårt att leva efter gyllene regeln. Men jag tycker att det kan vi väl åtminstone försöka att följa. Jag vet att jag i alla fall har försökt, men ibland är det extra svårt när påhoppen kommer. Då kanske det kan vara på sin plats att följa ett annat bibelord och ”vända andra kinden till” (Matt 5:39). Istället för att svara med samma mynt kanske det är bättre att lägga sin energi på att få ut sitt eget budskap på ett positivt sätt.

Ibland känner jag att till och med vi, inom Svenska kyrkan, ökar på polariseringen. Vi borde ju satsa vår energi på att vara en enande kraft i Sverige och världen. Tyvärr är det ju så att som valsystemet ser ut i Svenska kyrkan idag så blir det dessa grupperingar. Vi har tillåtit ett system som bygger på polarisering. För att visa på skillnaderna mellan nomineringsgrupperna måste vi skärpa motsättningarna mellan oss. De som försvarar det valsystem vi har idag, försvarar indirekt denna polarisering.

Det är tyvärr så att istället för att kyrkan är en tydlig röst i samhället är det samhället som fått en stark röst i kyrkan. Och så kan det inte få fortsätta att vara. Att du som kristen engagerar dig i ett parti och sitter med i kommunfullmäktige eller riksdagen är helt rätt agerat. Då blir kyrkan en röst i samhället genom dig. Men att ditt parti ska finnas i kyrkan för att samla sina medlemmar under sitt partis färg och ideologi – det är fel väg att gå.

POSK vill verkligen inte öka på polariseringen, utan tvärt om, vi vill ha en mångfald i kyrkan. En mångfald av teologiska tolkningar, ideologier, unga, gamla, kvinnor, män … För att mångfalden ska bli en salig (i betydelsen himmelsk) blandning måste även respekten finnas där.

Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem. Det är vad lagen och profeterna säger. (Matt 7:12)

 

Ur POSKs program

POSK vill förändra valsystemet så att det blir enklare och billigare, och bättre speglar vår kyrkosyn. Ledamöter av stiftsfullmäktige och kyrkomöte behöver ha en församlingsförankring och goda kunskaper om församlingslivet. De bör därför väljas av församlingarna i ett indirekt val. Att ledamöterna representerar församlingarna ger också legitimitet åt kyrkomötets beslut i lärofrågor. Kyrkomötets legitimitet kan dock ifrågasättas när olika grupper försöker använda kyrkomötet som plattform för sina samhällspolitiska syften.

I ett pastorat finns det i varje församling ett församlingsråd som utgör församlingens styrelse och som har ansvaret för församlingens grundläggande uppgift: gudstjänst, undervisning, diakoni och mission. Församlingsrådet bör vara en arbetande gemenskap som förenar delaktighet i församlingslivet med ansvarstagande. Beslut ska fattas så nära verksamheten och medlemmarna som möjligt. Pastoratet har ett kyrkoråd som ansvarar för förvaltningen och som också har ett övergripande ansvar för församlingarnas grundläggande uppgift och för att varje församling tilldelas uppgifter och utvecklas efter sina förutsättningar och de lokala behoven. POSK menar att det är mycket viktigt att klargöra ansvarsfördelningen mellan församlingsråd och kyrkoråd. Små församlingar har ett större behov än stora av samverkan kring delar av den grundläggande uppgiften, men har fortfarande ansvaret för hela den grundläggande uppgiften, inte enbart för gudstjänstlivet.

POSK anser att återhållsamhet med arvodering av förtroendeuppdrag ska iakttas, särskilt på församlingsnivå. Däremot bör man få ersättning för förlorad arbetsförtjänst och pensionsrätt. Förutsättningarna för att gå in kyrkliga förtroendeuppdrag måste stärkas genom att anpassa arbets- och samverkansformer. Det är angeläget att sammanträden förläggs till sådana tider då alla kan närvara.

Under mandatperioden 2018-2021 kommer POSK att verka för: 
att kyrkan återgår till indirekta val till stiftsfullmäktige och kyrkomöte
att när Svenska kyrkan uttalar sig ska det ske utifrån teologiska aspekter och inte partipolitiska ställningstaganden
att församlingsrådens roll och ansvar som församlingens styrelse tydliggörs

Lämna ett svar

XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>