Socialdemokraternas skrämselpropaganda

Varför vill Socialdemokraterna skrämma upp oss? Vad tror de att Svenska kyrkan är egentligen? Det går ju nästan inte att tro att mina kristna vänner som är socialdemokrater och aktiva i Svenska kyrkan tror att det vi i kyrkan gör är något bra. Jag fattar inte vilka erfarenheter de har av sina församlingar?

Vi har redan en kyrka där alla får lov att gifta sig. Sedan 2009 – faktiskt! Svenska kyrkan viger par – både heterosexuella och homosexuella. Varför tjafsa om det?

Sommarläger – ja, det har en del församlingar. Att Svenska kyrkan ska bedriva sommarläger för ”alla” barn är inte rimligt och har väl aldrig varit aktuellt. Eller kommer socialdemokraterna att föreslå att alla församlingar ska erbjuda obligatoriska sommarläger för ”alla” barn i en församling? Att det ska vara möjligt för de som vill att kunna vara med på sommarläger som erbjuds känns som självklart. Men det måste vara församlingarna som lokalt prioriterar vad som är rimligt att satsa på och vad de ska erbjuda.

Hur kan Socialdemokraterna sätta ”folkkyrka” mot en ”kyrka som sprider rädsla och fördomar”? Var befinner sig de socialdemokrater som är aktiva i församlingarna? Är de med i församlingar som ”sprider rädsla och fördomar”? Allvarligt? Jag betvivlar starkt att någon socialdemokrat har en sådan erfarenhet av sin församling. Jag tror uppriktigt sagt inte att det finns någon sådan församling alls! Så sluta att sprida sådan lögner!

Lyft istället det som är viktigt i kyrkovalet.

En folkkyrka som erbjuder en mångfald av gudstjänster, vid olika tider och med olika musik och språk och uttryck. En folkkyrka som finns mitt bland folket, med diakoni och med barmhärtighet. En folkkyrka som är Kristus ögon, öron och händer med diakoni och mission och undervisning. En folkkyrka som ser, som ryter till, som lyssnar och som pekar mot den levande Gud. Så som POSK skriver i sitt valprogram.

Nej, mina kära vänner som är socialdemokrater, hade jag stått på en lista för socialdemokraterna i kyrkovalet så hade jag skämts ögonen ur mig för att ha en organisation som går ut med ett sådant skrämselbudskap. Bättre borde ni kunna än det här.

/Carina Etander Rimborg
kyrkomötesombud

8 kommentarer till “Socialdemokraternas skrämselpropaganda”

 1. Bra skrivet Carina! Varför är (S) så desperata i sin propaganda (ja – propaganda – inte information)? Kan det hänga samman med att POSK (m.fl) tycker att partipolitisk representation inte är bra? Eller att vi (POSK) föredrar indirekta val? Att 1200 personer gillar och 500 delar ett sådant här inlägg är lite illavarslande. Tänker dom inte på vad texten egentligen säger? Jag tycker denna text (inte bildens text) är ett stort klavertramp från (S) sida. Hur tänkte den som komponerade texten?
  I stället: Grunna på Carinas bra förklaring vad POSK vill

 2. Ingemar Nordanstig

  Det är tydligt att Socialdemokraterna helt missförstått Svenska kyrkans uppdrag. Den är till för att sprida evangelium och tron på Jesus Kristus, vår Herre och Frälsare. Det sker genom att fira gudstjänst där evangeliet förkunnas och undervisning sker genom predikan. Av detta följer att kyrkan också bedriver en mångfald av verksamheter som är en logisk följd av tron på Jesus och hans lära. Det är alltså gudstjänsten som är det primära, inte verksamheterna. Detta har sossarna inte förstått. Det är skrämmande att partiets valprogram, 7 sidor långt, inte på något ställe nämner namnet Jesus. Partiet verkar tro att Svenska kyrkan skall vara någon slags kulturinstitution med ett helt annat uppdrag än att fira gudstjänst och sprida tron. Den vrångbilden delar de med SD som också främst ser kyrkan som en plattform för att sprida sin egen politik.
  Att Svenska kyrkan skulle ha något med tron att göra har de helt missat. Riksdagspartier har därför inget med kyrkans liv och verksamhet att göra och borde inte ställa upp i kyrkovalet. Svenska kyrkan skall inte styras av politiker utan av aktiva troende medlemmar som har helt klart för sig vad uppdraget gäller. Bort med partipolitiken från kyrkan. Rösta på partipolitiskt oberoende nomineringsgrupper. Rösta på POSK!

 3. Socialdemokraterna ser kyrkovalet som ett sätt att ordna en reträttplats för avdankade politiker, som en belöning för lång och trogen tjänst i partiet – varken mer eller mindre.
  Bort med alla politiska partier från kyrkan!
  Kyrkan och staten har genomgått en lycklig skilsmässa – och den tycker jag ska genomföras fullt ut, så att staten inte har med kyrkans arbete att göra – och att kyrkan inte har med statens arbete att göra (där det senare redan är genomfört – förutom att kyrkliga företrädare ibland har kommit med enstaka politiska uttalanden – något som är helt förkastligt).
  De som ska bli förtroendevalda till kyrkan, ska vara folk som är genuint intresserade av kyrkans arbete och som inte några som har partipolitiska intressen.

  • Linda Cigéhn

   Jag hoppas att jag missuppfattar dig i det sista (”som inte några som har partipolitiska intressen”), för annars så diskvalificeras ju ganska många som BÅDE har ett genuint intresse av kyrkan samtidigt som de är engagerade i ett samhällspolitiskt parti. Jag till exempel, men mitt partipolitiska engagemang har ingenting med mitt engagemang i kyrkan att göra.
   /Linda

 4. Är det inte så, att man ska föra fram sin egen politik, och koncentrera sig på den, och inte ta rädsla från andra partier, som enbart vill skapa rubriker på ett eller annat sätt, för egen vinning.
  POSK verkar vara ett intressant parti i övrigt, och de får gärna företräda mig i frågor som handlar om kyrkan.
  Identifikation är mycket viktigt om, man ska få människor att upptäcka POSK.
  POSK ska visa vad ni står för, och enbart koncentrera er på det, inte att diskutera om vad andra säger om er, på det sättet kommer ni bli större. Jag kan om jag vill citera Bergspredikan, som kan implementeras på det jag säger, i stycket: Stå inte emot den som är ond… Att gå i polemik med den som enbart är ute efter att skada dig, är inte så genomtänk, ta den debatten när det är möjligt under sansade omständigheter i beslutsfattande ställning

Lämna ett svar

XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>