fbpx

Dubbelmoral av Socialdemokratisk ledning

I söndags läste jag ett inlägg på Facebook från biskop Mogren. Han delade med sig av fina bilder från kyrkodagarna i Magdeburg, Tyskland. Han hade bland annat deltagit i en mässa tillsammans med 100-tusentals andra på Elbes-strand.

Hundrafemtiotusen firade mässa som höjdpunkt på de tyska kyrkodagarna. Hos oss i Magdeburg blev det en stor fest för små…

Publicerat av Mikael Mogren den 28 maj 2017

Under kyrkodagarna i Tyskland deltog även, självklart!, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Barack Obama.

Men i Sverige där är det inte alls lika självklart för landets ledare att medverka i kyrkliga sammanhang. Vilket är tråkigt, men faktiskt inte så oväntat, i det väldigt sekulära Sverige. Jag har kristna, homosexuella vänner som säger att det är lättare att komma ut som bög än som kristen i Sverige.

Det som gör mig lite upprörd med detta dock, är att landets statsminister inte prioriterar Världens fest och andra kyrkliga sammanhang högre, samtidigt som han är ordförande för ett parti som så ogärna släpper taget om Svenska kyrkan. Något som får även mig undrar över när kommer Socialdemokraternas ideologiska klarsyn egentligen? För det här visar ju på att de inte riktigt har tänkt klart, tycker jag.

Att vara med och bestämma, det ska S. Men att medverka vid större kyrkliga aktiviteter, nej det går inte. Snacka om dubbelmoral!

Sedan kan jag tycka att landets ledare, oavsett parti, borde vara mer öppen för att medverka vid större arrangemang av Svenska kyrkan. SvK är ändå landets största medlemsorganisation, vilket bara det i sig gör det till en viktig organisation att visa intresse för.

2 kommentarer till “Dubbelmoral av Socialdemokratisk ledning”

 1. Olle Kristenson

  Det finns många bottnar i min reaktion på Linda Cighéns inlägg om att Stefan Löfven saknades på Världens fest; han kanske inte ens var inbjuden. Det är också viktigt att påpeka att Svenska kyrkan må vara landets största medlemsorganisation, men i mötet med landets statsminister och regeringen i övrigt är det viktigt att vi agerar tillsammans med andra kyrkor i Sverige, t ex genom Sveriges kristna råd (SKR) som med sina 27 medlemskyrkor i princip samlar hela Sveriges kristenhet. Som SKR har vi under den socialdemokratiska regeringen haft mer kontakter med regeringskansliet än under Reinfeldts regering som betraktade SKR som ”särintresse”. Vi har tillsammans med andra trossamfund bjudits in till samtal med Stefan Löfven både före och efter valet 2014. Dessutom förtjänar det att påpekas att Stefan Löfven inte bara deltog i reformationshögtiden i Lund och Malmö 31 oktober utan också höll ett ansvarsfullt tal under högtiden i Malmö arena.

  Att ifrågasätta statsministerns genuina intresse för religionens roll i samhället och Svenska kyrkan i synnerhet gagnar knappast en förtroendefull dialog mellan oss som tror på politiskt oberoende i kyrkliga strukturer och dem som fortfarande håller fast vid partipolitiska nomineringsgrupper. Sannolikt försvårar det för t ex aktiva socialdemokrater som arbetar för en förändring av kyrkopolitiken.

  • Linda Cigéhn

   Enligt vad jag förstått av bisp Mogrens inlägg på Facebook och som jag skrev mitt blogginlägg utifrån, så var Löfven med flera inbjudna till Västerås och Världens fest.

   Det var väl kanske lite överdrivet att döma utifrån en enskild händelse för samtidigt visste jag att Löfven deltog under reformationshögtiden i Lund och Malmö. Jämför jag Reinfeldt och Löfven så håller jag med dig om att Löfven visar ett mycket större intresse för Svenska kyrkan och andra trossamfund. Samtidigt var Reinfeldt mycket tydlig med sin hållning till Svenska kyrkan och var den som klippte bandet mellan Moderaterna och SvK. Så jag ser inte Reifeldts agerande mot SKR, SvK och andra trossamfund som ett problem på samma sätt som Löfvens i mina ögon stundtals dubbeltydiga agerande.

   Till sist, inlägget är min personliga ståndpunkt och jag beklagar att du ser det som att det försvårar för socialdemokrater som vill förändra kyrkopolitiken. Det var aldrig mitt syfte med inlägget. Jag hoppas på en fortsatt förtroendefull dialog, och en blogg är inte alltid den bästa kanalen för detta.

   /Linda

Lämna ett svar

XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>