fbpx

Är det här att ta ansvar för Svenska kyrkan?

Är det så här medlemmarna ska uppmanas att ta ansvar?

Ett av partierna som ställer upp i kyrkovalet har egna medlemmar som uppmanar partiets medlemmar att gå med i Svenska kyrkan innan röstlängden fastställs och för att sedan gå ur innan man måste betala kyrkoavgiften – bara för att kunna vara med och rösta in partiet i kyrkovalet?

Är det så det partiet anser att man är med och tar ansvar? Jag anser att det är skandal!

Vi i POSK säger:

Vision

POSK har som vision att Svenska kyrkan ska vara en gemenskap som speglar Guds vilja i gudstjänst och liv och som talar tydligt om Jesus Kristus.

POSK vill att Svenska kyrkan ska

 • erbjuda närvaro, gemenskap och växt
 • förmedla befrielse, hopp och livsmod
 • se och ta vara på varje människa som en gåva i församlingens liv
 • respektera individen och glädjas åt mångfalden
 • vara en tydlig röst i samhället och visa på ett liv i rättvisa och frihet
 • ha en organisation och struktur som främjar kyrkans uppdrag
 • vara en brobyggare mellan kyrkor
 • sträva efter en sann och öppen dialog mellan människor av olika tro

POSK bygger den kyrka som Sverige behöver, och ser till att den finns där den behövs. POSK har idéerna för framtiden och vill leda utvecklingen i riktning mot en kyrka som rymmer mångfald och präglas av respekt.

POSK – Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, är den största demokratiska organisationen i Svenska kyrkan för grupper och enskilda som vill ta ansvar som förtroendevalda utan att binda sig till något allmänpolitiskt parti.

(…)

Rekryteringsbasen för POSK är den lokala gudstjänst- och församlingsgemenskapen. Det lokala förtroendet avgör vilka som företräder POSK.

POSK strävar efter att våra representanter ska vara kunniga och kompetenta. De har ambitionen att leda utvecklingen av Svenska kyrkan, drivs av sitt engagemang för kyrkan och har förmåga att stimulera andra att stiga fram och ta ansvar. POSK driver fram förändring genom att sätta kyrkans frågor på agendan, reflektera över kyrkans roll och göra kyrkan synlig i samhället.

Det är så vi i POSK arbetar – självklart tar vi ansvar i alla led.

Att ett av de politiska partierna uppmanar sina partimedlemmar att gå med i Svenska kyrkan bara för att rösta in partiet i kyrkovalet är inget annat än skandal!

/Carina Etander Rimborg

9 kommentarer till “Är det här att ta ansvar för Svenska kyrkan?”

 1. Finns inte en regel att om man tidigare varit vald till någon post behöver man inte vara med i Svenska kyrkan för att kandidera?
  Detta öppnar ju bl a för SD att gå med i SvK, bli vald och sedan gå ur. Man kan sedan ställa upp i alla följande val utan att ha varit med i Svk på många många år.
  Jag tycker denna regel ska bort! Ska man representera sin del av kyrkan ska man åtminstone vara medlem i den !

  • Lars-Gunnar Frisk

   Nej, någon sån regel finns inte.
   Så de skamlösa SD-sympatisörer som spekulerar i att kunna utnyttja regelverket till att rösta utan att behöva betala någon kyrkoavgift, de har åtminstone inget att hämta om de tror att de ska kunna väljas till ett uppdrag utan att vara medlem. Och om någon vald person utträder ur kyrkan så upphör uppdraget omedelbart.
   Det du har hört talas om är något annat: Ett av de krav som gäller för att vara valbar till ett kyrkligt uppdrag är att man ska vara döpt.
   Där gäller det undantaget att om man valdes till ett kyrkigt uppdrag före år 2000, då dopkravet inte fanns, så har man kunnat fortsätta väljas även utan att vara döpt.
   (Det gäller dock knappast några SD-medlemmar, eftersom de först efter år 2000 blev intresserade av Svenska kyrkan. Det var då de upptäckte att de kunde ställa upp till kyrkomöte och stift utan att ha någon lokal kyrklig förankring. År 2000 trädde den nya kyrkoordningen i kraft, där de de två största partierna (s) och (m) inbjöd SD att komma med i Kyrkomötet genom att ändra valsättet till direkta val [med mandatutjämning och utan spärr, så det räcker med 0,4% för att ta ett mandat]. Det var som skräddarsytt för SD!)

  • Lars Karlsson

   Nu gäller det att rösta inte kandidera. Om du blir invald och lämnar Svenska kyrkan upphör ditt uppdrag automatiskt. Vad kan man göra för att hindra detta? Att folk blir medlemmar för att rösta och sedan går ut. Mer än administration vid inträden? Att man altid blir medlem i Svenska kyrkan genom dop eller upptagande i gudstjänst? Fler förslag?

 2. Hundarna skäller men karavanen drar förbi. Är det här en vanlig sympatisör till SD, som kanske inte ens är medlem, eller är det någon som har uppdrag för SD och har något som helst mandat att uttala sig å SDs vägnar?

  Om det är det förstnämnda, så kan man inte säga att SD har sagt så här. Om det är det sistnämnda, så behöver ni inte sudda ut namnet, då hen i så fall bör stå för vad hen sagt offentligt. Ni bör i så fall inte ens sudda ut namnet, utan ha namnet som bevis för att representanter för SD säger så här.

  • Lars-Gunnar Frisk

   Ingen har sagt att det är SD som sagt så där, vilket ju hade varit en fördel som du säger, om det är en legitim företrädare som yttrar sig så.
   Sen är det väl så att alla vet att det är vissa SD-sympatisörer och deras sort som brukar resonera så här.
   För dem handlar det inte om ett genuint kyrkligt intresse utan en dröm om att kidnappa kyrkan och utnyttja de kyrkliga valen för att driva sin rent sekulära och antikristliga nationalism.

  • Om det är mig du beskyller för att vara SD sympatisör är de helt fel ute. Jag är inte politiskt aktiv utan kandiderar för POSK bl a för att partipolitik inte hör hemma i kyrkan. Jag är ute efter att hindra SD och andra att kidnappa kyrkan.

 3. Carina Etander Rimborg

  Hej Fredrik. Den övergångsregel som du hänvisar till gäller de som var förtroendevalda innan 2000 när det blev ändrade regler för att vara förtroendevald. Nu måste man vara medlem och döpt. Om man inte är döpt men har varit förtroendevald före 2000 och fortfarande är förtroendevald (utan avbrott) så kan man fortfarande får vara det utan att döpas. Men för alla gäller att man måste vara medlem i Svenska kyrkan. Går man ur så kan man inte vara förtroendevald – då förlorar man sin plats. Och har man förut varit förtroendevald (före 2000) och gjort ett uppehåll och inte är döpt så måste man också vara döpt för att få bli vald. /Carina

Lämna ett svar

XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>