fbpx

Recension av boken om Nathan Söderblom

I samband med kyrkomötet fick alla kyrkomötesledamöter boken av Jonas Jonsson "Jag är bara Nathan Söderblom, satt att tjäna".

Jag har läst ut boken och jag blev alldeles tagen av den verklighet som ärkebiskop Nathan levde under. Den diskussion, kritik och den debatt som hela tiden omgav ärkebiskopen. Och jag kan inte låta bli att fundera över vad som hade hänt om ärkebiskop haft tillgång till dagens medier.

Jag gömmer lätt att det alltid varit ständiga teologiska diskussioner och kritiska röster mot än det ena och än det andra. Det är så lätt att tro att det förr var enhet, lika och fulla hus i kyrkorna. Det var det verkligen inte.

Ärkebiskop Nathan pratar bland annat om predikoeländet – att prästerna inte kunde predika ordentligt. Att det i vissa kyrkor nästan inte kom några på gudstjänsterna.

Det som inte framkommer så tydligt i boken, men som skymtar förbi, är den massiva kritik som Nathan Söderblom utsattes för inomkyrkligt. Det ger perspektiv tycker jag. Jag tänker att jag måste komplettera med att läsa Klas Hanssons doktorsavhandling om hur ärkebiskopsämbetet förändrats under nästan 100 år "Svenska kyrkans primas"

Läs hela min recension här:

http://bokrecenssion.blogspot.se/2014/12/jag-ar-bara-nathan-soderblom-satt-till.html