fbpx

Äktenskapssynen och anställning

Tidningen Dagen skriver om möjligheten för präster i Svenska kyrkan att få anställning. Särskilt om de inte kan tänka sig att viga samkönade par. Trots att prästerna inte har vigselplikt.

Tidningen Dagen: Äktenskapssyn vägs in vid anställning>>

Tidningen Dagen har pratat med ärkebiskop Antje Jackelén som säger:

– Att bli vigd till präst är inte en garanti för att få jobb, man måste söka, behörighetsprövas och sen avgör och anställer det lokala kyrkorådet.

Antje Jackelén tar ett hypotetiskt exempel där en församling har två präster som inte viger samkönade och vill anställa en tredje. Två personer med lika goda meriter söker, men där en viger och den andra inte.

– Församlingen behöver en som kan viga och väljer då honom eller henne. Det är så arbetsmarknaden fungerar, det är inte konstigt, säger Antje Jackelén.

2009 beslutade Svenska kyrkan att vigsel också skulle vara öppen för par av samma kön. Men kyrkomötet beslutade också att det inte var något tvång för prästerna att viga.

Prästerna har inte vigselplikt. De har vigselrätt. Och de kan därför säga nej till par av olika anledning. Inte hindra dem från att vigas, men att säga nej till att viga dem själv. Kyrkoherden eller prosten är ansvarig för att se till att det finns en präst som kan tjänstgöra.

I POSK är vi tydliga i vårt program om att att alla ska vara välkomna och visas respekt när de kommer till Svenska kyrkan. Men också att möjligheten för en präst att kunna säga nej är viktigt. Vi skriver>>:

För POSK är det självklart att alla, oavsett sexualitet, ska mötas med respekt och välkomnas i Svenska kyrkan och i POSK. I Sverige är det möjligt att ingå äktenskap mellan personer med samma kön genom borgerlig vigsel sedan den av riksdagen beslutade könsneutrala äktenskapslagstiftningen trädde i kraft 2009.

Efter kyrkomötets beslut är det även möjligt att ingå äktenskap mellan personer med samma kön genom vigsel i kyrkan. Beslutet innebär samtidigt att ingen enskild präst har skyldighet att förrätta sådan vigsel.

POSK delar uppfattningen att Svenska kyrkan med sin lutherska äktenskapssyn kan rymma två olika uppfattningar i vigselfrågan utan att dessa blir kyrkoskiljande och anser att det beslut som har fattats ska stå fast.

Det är dock angeläget att respektera både dem som anser att äktenskap borde vara reserverat för relationen mellan en man och en kvinna och dem som omfattar den nya utvidgade synen på äktenskapet. POSK menar att det viktigaste är att visa omsorg om de människor som vill ingå äktenskap.

Uppdaterad 26 juni: Kyrkans Tidning: EFS oroat över kyrkans syn på oliktänkande >>

Dagen: EFS: Vilken hållning gäller för våra präster?>>