fbpx

Geocaching visar vägen till kulturarvet

Från Svenska kyrkans webbsida hittar jag följande>>

Geocaching visar vägen till kulturarvet

I Sjuhäradsbygden erbjuder trettiotalet kyrkor geocaching – digital skattjakt för hela familjen. Poängen med geocacher är inte bara att gå på skattjakt utan också att komma till platser väl värda ett besök.

Sedan 2012 bjuder trettiotalet församlingar i Sjuhäradsbygdenin till sommaröppet. Gemensam och bred marknadsföring, volontärer som ställer upp och spännande aktiviteter som geocaching har gjort sitt till. Succén för den så kallade Kyrkrundan är ett faktum!

Geocaching. Vad är det då?
Jo, en slags digital skattjakt som är omåttligt populär. Mer än två miljoner geocacher finns utplacerade över hela världen och sex miljoner sägs vara utövare.

– Att söka efter gömställen tilltalar. När det gäller geocachingsystemet använder man sig av gps och får koordinater. På gömstället – i vårt fall beläget intill kyrkor – finns en behållare med en loggbok. Dessutom loggar man in sig på nätet med användarnamn och datum, förklarar kyrko- och turistkommunikatör Anna Theander, projektledare för Kyrkrundan.

Den gemensamma webbplatsens e-postadress är kopplad till cacherna. Under somrarna ramlar 30-50 mejl per dag in från geocachare. Här tackar många för besöket och berättar om sin relation till kyrkan. Det blir en väldigt personlig digital gästbok om dop, bröllop och andra minnen, summerar Anna Theander.

Varför lockar geocaching?
– Många tycker om att samla på och leta efter något som är gömt. Att lägga cacher vid kyrkor är ett roligt sätt att peka vidare mot kyrkorummens och kyrkogårdarnas skatter. När man letar efter gömställen utomhus går man ofta in i kyrkan. Oavsett graden av församlingsengagemang så tycker en bred allmänhet att det är givande attbesöka kyrkor.

Det är inte ovanligt med cacher vid kyrkor men det är ett ganska nytt fenomen att församlingar engagerar sig i detta. Det är viktigt att poängtera att man måste gå varsamt fram i miljöer som tillhör kulturarvet.

– Det finns strikta regler om utplacering. Cacherna måste godkännas av riksföreningen. Gömställen får till exempel inte finnas på kyrkogårdar eller i kyrkomurar, berättar Anna Theander.

Perfekt sätt att upptäcka ett område
En riktig entusiast är Joon Albrektsson som bor i Åhus, Skåne. Han upptäckte geocaching 2008 och blev biten. Till dags dato har han hittat drygt 7 600 cacher.

– Det är inte mängden som är grejen utan kvalitén på upplevelserna. Att åka ut på tur och att leta efter gömställen, det finns en spänning i det. Hittar jag inte cachen så är det inte hela världen. Genom denna hobby har jag lärt mycket om min hembygd. Cacherna placeras på intressanta platser – det kan vara en kulle, en utsiktspunkt eller en vacker väg. Rent turistmässigt är det ett perfekt sätt att upptäcka ett område, säger Joon Albrektsson.

Vad tycker du om att kyrkor i Sjuhäradsbygden satsar på geocaching?
– Det är en alldeles utmärkt idé! Själv har jag aldrig besökt så många kyrkor som sedan jag börjat med detta. Kyrkor är jättefina utflyktsmål och är ofta vackert och centralt belägna, berättar Joon som för övrigt är engagerad i ideellt arbete i sin hemförsamling.

Geocaching är något för alla betonar han. Det är lätt att komma igång genom att ladda ner en app till sin smartphone eller android. Man bör tänka på att registrera sig. Basmedlemskap är gratis. Sedan är det bara att sätta igång!

Maria Lundström

 

MER INFORMATION:

Geocaching
Geocaching uppstod i USA år 2000 och har snabbt blivit populärt, särskilt i västvärlden. Det är en hobby där man letar efter föremål i städer eller på landsbygden. Det som behövs är en smartphone eller en bärbar GPS. Med hjälp av koordinater hittar man fram till överraskningar gömda i små lådor eller behållare. På nätet kan man hitta många tips och delta i diskussionsforum. Läs mer på www.geocaching.se>> eller på den internationella webbplatsen www.geocaching.com>>.

Geocaching i kyrkomiljö
Vill du testa geocaching och besöka de sommaröppna kyrkorna i
Sjuhäradsbygden (åtta kommuner i Borås med omnejd)? All information finns på www.kyrkrundan.se>>. Exempel på andra som satsar på geocaching är Svenska kyrkan i Skövde och Tidaholm och församlingarna i Jonsered och i Katarina i centrala Stockholm.