Att våga missionera på hemmaplan

Jag har tillsammans med min familj varit på semester i två veckor. Vi var i Orlando, USA och besökte flera olika nöjesfält (Disney, Universal studio, Busch gardens, Seaworld med mera) samt Kennedy Space Center.

En av parkerna som vi besökte var "The Holy land experience". Det var en liten park där de byggt upp olika delar av bibeln och Jesus liv, för att på detta sätt åskådliggöra vad som hänt och och hur det såg ut.

Där fanns julkrubbor i naturlig storlek. Där fanns en "gata" i gamla Jerusalem. Där fanns templet. Där fanns salen på övre våningen. Där fanns en stor modell  av Jerusalem vid år 0. Där fanns västra muren (där det gick att stoppa in bönelappar. Lapparna skickades sedan en gång i månaden till Jerusalem och stoppas in i den riktiga Västra muren i Jerusalem). Där fanns en lekpark med arkens alla djur för barnen att leka med. Och man kunde gå genom det delade röda havet.

Allt presenterades på ett mycket amerikanskt, glittrigt och kitschigt vis. De hade också en stor teater som rymde ca 2000 personer där de dagligen spelade flera olika pjäser och berättelser om Jesus och ur bibeln.

För en svensk så kändes detta väldigt konstigt. Jag tror inte att det hade gått att göra något liknande i Sverige. Eller hade det det?

Trots min kluvenhet till mycket måste jag ändå beundra dessa människor som har skapat den här parken. De vill inget hellre än att berätta om Jesus och de berättelser som står i bibeln. De vill inget hellre än att människor ska få ta del av den stora berättelsen och komma till tro på Jesus Kristus. Och de vill erbjuda människor, som inte har möjlighet att själva åka till Israel, en chans att få ta del av hur det kan se ut och hur det kan vara där. Det blev jag imponerad av – trots glittret, kitschet och allt vad det innebar.

Vi har i Svenska kyrkan ett projekt som heter Dela tro Dela liv – ett missions och undervisningsprojekt som ska pågå under minst tre år.

Visionen för Dela tro – dela liv är att de människor Svenska kyrkan möter och står i relation till ska ha en sådan förtrogenhet med kyrkans tro och tradition att de kan erfara, förstå och uttrycka evangeliet om Jesus Kristus.

Skulle Svenska kyrkan kunna bygga en upplevelsepark som bygger på bibelns berättelser och budskap? Det finns ju en tradition med levande julkrubbor och kyrkospel. Går det att utveckla det?