fbpx

Filatelister kan köpa Skaramissalet

Från Skara stifts webbsida hämtar jag följande nyhet. I dag den 8 maj ges det ut nya frimärken.

Skara stift: Frimärke ges ut i Skara>>

Frimärken med Skaramotiv ges inte ut särskilt ofta. Men 8 maj är det dags, och då blir det också utgivningsfest i Skara.

Posten släpper i maj en serie märken med kyrkliga motiv. Främst bland dessa är ett frimärke med en sida ur Skaramissalet, den 850 år gamla mässbok som finns på biblioteket i Skara. På märket syns också en stenrelief från dopfunten i Öttums kyrka.

– Det är ganska sällsynt att vi har arrangemang ute i landet i samband med frimärksutgivningar. Men det är något alldeles särskilt att ge ut ett frimärke med koppling till ett stift som firar 1 000 år. Det säger Anders Kind som är försäljningschef vid Posten Frimärken.

Utställning
Den 8 maj blir det därför utgivningsfest på gamla biblioteket i Skara. Då kommer frimärksgravören Lars Sjöbloom att medverka. Dessutom kommer en liten utställning med kyrklig konst på frimärken att visas. Den blir också kvar över helgen och kan ses fram till lördag 10 maj.

Naturligtvis kommer man att kunna köpa frimärken och minneskort denna dag. Dessutom blir det möjligt att skicka brev och vykort med en särskild stämpel. Dessutom gör Posten ett särskilt samlarobjekt, ett första dagsbrev.

– Det kommer att vara stämplat med Skara i stället för Stockholm som är det vanliga. Så detta är verkligen en lite annorlunda utgivning, säger Anders Kind.

Frimärksfesten i Skara den 8 maj kommer att vara öppen i gamla biblioteket kl 12-18. Därefter hålls i samling i domkyrkan där missalet står i centrum.

Vid jubileumsdagarna 29-30 augusti kommer frimärket också att säljas med särskild stämpel. Försäljningen kommer att ske från ett särskilt stånd där också samlarkort kommer att finnas.

Frimärkets motiv
Frimärket visar en sida ur mässboken Skaramissalet. Där finns anfangen P, och texten Per omnia secula seculorum som är latin och betyder I evigheters evighet. Boken finns att studera i det Gamla biblioteket i Skara.

Till höger på frimärket syns en stenrelief från dopfunten i Öttums kyrka. Den visar biskop Ödgrim med kräklan. Han var samtida med missalet och fanns med när domkyrkan invigdes år 1150.

Ett av andra frimärkena kommer från S:t Petri kyrka i Klippan, Lunds stift.
Från Lunds stifts webbsida hämtar jag följande information>>:
Torsdagen den 8 maj ger posten ut en ny serie med frimärken med kyrkokonst från helalandet.
Ett av motiven föreställer karaktäristiska S:t Petri kyrka i Klippan.

Det är fem frimärken med kyrkokonst som ges ut, men motiven är
sammansatta från åtta kyrkor. Motiven kommer från Härnösands stift i norr till Lunds stift i söder.

I dag är kyrkorna ett kulturarv som behöver uppmärksammas mer än någonsin. Kyrkorna och de konstföremål som finns där som en naturlig del i upplevelsen av ett besök, känns ibland alltför självklara.

– Här tror jag frimärkena kommer att spela en roll återupptäckandet av landets tusentals kyrkorum, vilka tillsammans är ett stort levande museum, säger Ingrid Sjöström, docent i konstvetenskap och chef för Riksantikvarieämbetets inventeringsprojekt Sveriges Kyrkor till postens frimärkstidning Bulletin. 

Foto: Posten