fbpx

Sorgen är kärlekens pris

I går kväll kom beskedet att Nelson Mandela har lämnat jordelivet. En människa som fått betyda så oerhört mycket för så många. De social medierna och tidningarna flödar över av hyllningar.

Anders Wejryd skriver på Svenska kyrkans facebooksida:
"Nelson Mandela bekräftade det många vet men få vågar leva ut; att försoning är den enda hållbara nyckeln till framtiden.

Vid hans första besök i Sverige, bara dagar efter hans frigivning, besökte han Ersta sjukhus där Oliver Tambo, vice ordföranden i ANC, under täcknamnet Mr. Walker, vårdades efter en stroke.

Jag var då chef för Ersta och vi ordnade också en ordentlig hälsoundersökning av Nelson Mandela. Annars brukar patienterna få vänta. Här köade läkarna. Mandelas blick, röst och ovanliga handslag känns ännu. Genom afrikagrupperna, kyrkorna och musiken, som bl a sånggruppen Fjedur förde till Sverige, fördjupades insikten om vad både förtryck och frihet innebär, för många av oss svenskar. Mandela bar hopp till oss men också insikten om att inget mänskligt blir färdigt och slutgiltigt. Längtan och strävan ska sträcka sig vidare och längre.
/Anders Wejryd"

Foto: Jim Elfström/IKON