fbpx

Starta en POSK-grupp!

Kom med i en större gemenskap och stärk den obundna rörelsen i kyrkan inför kyrkovalet 2025.

Detta är POSK

POSK, Partipolitisk obundna i Svenska kyrkan, är en nomineringsgrupp som ställer upp för val till alla nivåer inom Svenska kyrkan. Vi finns i hela landet och är den största obundna gruppen i kyrkovalet. POSK finns till för dem som vill ta ansvar som förtroendevalda utan att binda sig till någon politiskt parti. POSK växer successivt och finns idag i samtliga 13 stift och har fler än 180 lokala grupper runtom i landet. Vi vill bli ännu fler!

Bli en POSK-grupp!

Det är hög tid att stärka den obundna rörelsen och bryta den partipolitiska dominansen i Svenska kyrkans styrande organ. Den partipolitiskt obundna rörelsen växer och i kyrkovalet 2025 är det dags att ta ett rejält kliv framåt.

POSK vill bredda förankringen i hela landet. Oavsett om ni redan är en lokalt obunden grupp eller intresserade av att starta en helt ny grupp är ni mycket välkomna att bli en del av POSK.

Det kan finnas flera olika anledningar till att starta en POSK-grupp. Det kan vara irritation över att något inte fungerar eller bara viljan att aktivt vara med som förtroendevald utan partipolitisk inblandning. Oavsett vad det är som driver er så är ansvaret för församlingen eller pastoratet och engagemanget alltid det viktigaste. Utan människor som tar ansvar och vill vara med att styra och leda så försvagas snabbt demokratin i Svenska kyrkan.

Fördelar med att starta en POSK-grupp

Ni blir:

  • en del av en större gemenskap av engagerade förtroendevalda
  • inbjudna till årliga kyrkodagar för kunskap och inspiration

Ni får:

  • möjlighet att påverka beslut på stiftsnivå och nationell nivå
  • tillgång till rådgivning, tips, information och utbildningstillfällen
  • möjlighet till besök av POSKs informatör för stöd och inspiration
  • tillgång till hjälp att sköta er ekonomihantering via POSKs servicebyrå
  • egen lättanvänd webbsida på posk.se

… och mycket mer.

Vi är en bred organisation med stor frihet för de lokala grupperna att utforma sin verksamhet i den egna församlingen eller pastoratet. Vad vi står för som nationell grupp hittar du i vårt Program.

Eftersom vi redan är en etablerad nomineringsgrupp innebär det att ni inte behöver göra allt det administrativa arbete som ni hade behövt om ni startat en fristående lokal grupp. Som POSK-grupp kan ni få svar på era frågor, uppmuntran hjälp och stöd. Ni blir en del av den obundna rörelsen och får en möjlighet att påverka beslut i stiftet och på nationell nivå. Dessa beslut har betydelse för församlingens ekonomi och förutsättningar på sikt.

För att underlätta för nya grupper att komma igång har vi också ett startpaket som innehåller tips och råd som vi hoppas att ni kan ha nytta av när ni kommit så långt i tankarna.

Starta helt ny grupp

Vill du engagera dig i kyrkan och församlingen utan att behöva tillhöra ett politiskt parti? Tycker du att det känns viktigt att erbjuda väljarna i din församling ett alternativ till partiernas nomineringslistor i kyrkovalet? Har du en fråga som du brinner för och som de sittande nomineringsgrupperna verkar strunta i?
Då är POSK något för dig!

Att starta upp en ny POSK-grupp kan gå till på många olika sätt. Lokalt i församlingar och pastorat runt om i Sverige är förutsättningarna så olika. Men det är ganska enkelt. Kontakta oss så berättar vi mer!

Anslut befintlig obunden grupp

Ni är idag en obunden nomineringsgrupp som finns representerade lokalt i kyrkofullmäktige. Ni skulle vilja bli del av ett större sammanhang och ser POSK som ett brett obundet alternativ. Som en grupp som bara finns lokalt har ni svårt att påverka de beslut som fattas inom Svenska kyrkan på stiftsnivå och i kyrkomötet. Vi vill inbjuda er att bli en del av POSK och påverka hela kyrkan!

Tillsammans blir vi starka och kan på så sätt snabbare minska den partipolitiska styrningen av Svenska kyrkan. Vi rekommenderar att grupper som ansluter sig till oss även byter namn till POSK. Detta har stora fördelar menar vi, men det är inte något krav. Kontakta oss så berättar vi mer!

Kontakt

Funderar du över något eller vill veta mer?  Tveka inte att höra av dig till vår informatör!

Victor Ramström
info@posk.se
070-471 07 40

Vi hjälper gärna till med råd och stöd!
Vi kan också komma på besök i lokalgrupper, och i grupper som är under uppbyggnad.

Ta gärna kontakt med din stiftsförening också och resonera med dem eller stäm träff.
Du hittar dem via menyn ”Här finns vi” i det gula fältet överst på sidan.

 

Varmt välkommen att vara med i POSK-gemenskapen!