Debattartiklar inför kyrkoval 2021

Nu är valrörelsen igång inför kyrkovalet 2021! Här finns debattartiklar som skrivits av POSK i Uppsala stift under den senaste tiden.

På den här sidan samlar vi debattartiklar som skrivits av POSK i Uppsala stift eller av någon av våra aktiva lokala grupper. Saknar du någon debattartikel eller vill tipsa om en som nyligen publicerats får du gärna höra av dig.

Om någon av stiftets lokalföreningar har en artikel som är av intresse för alla stiftets POSK-are går det bra att kontakta någon i styrelsen eller webbredaktören Sofia Imberg Kelhoffer så den kan komma med i listan här.

Svenska kyrkan ska inte vara inte en spegling av Sveriges politiska system”. Gefle Dagblad 17 september 2020.
Svenska kyrkan har sedan första halvan av 1900-talet i sina strukturer och sin organisation på många sätt utvecklats mer som en stat eller nation än en kristen kyrka. Anders Brännström och Erik Eckerdal.

”Dyster utveckling när pastoraten slås samman”. Upsala Nya Tidning 14 december 2020.
Beslut som rör församlingen ska fattas så nära verksamheten och medlemmarna som möjligt. Sammanläggningar av pastorat ska inte ske mot församlingars vilja. Kicki Lidén och Anders Brännström.

”Nej, det är inte populism att beskriva förändringen som toppstyrd”. Gefle Dagblad 5 februari 2021.
Det är inte populism att beskriva den förändring som skett av förtroendeorganisationen i Svenska kyrkan i Gävle som centraliserad och toppstyrd. Det är en beskrivning av den utveckling som skett under de senaste åren. Boel Johansson.