TV-nostalgi  

Många minns säkert när den första TV-apparaten kom in i deras hem. I min familj var det vid fotbolls VM 1958. När VM började stod mina tre bröder, som många andra, utanför radioaffärens skyltfönster för att få en glimt av sina idoler. Det svenska lagets framgång var säkert en bidragande orsak till att min far några dagar senare, till allas glädje, kom hem med en TV. Själv minns jag inte så mycket av fotbolls VM. Mina första TV-minnen är istället Andy Pandy, Humle och Dumle samt Ria Wägner med sin karakteristiska vinkning.

Med hjälp av SVT och dess arkiv kan man nu göra en nostalgisk resa tillbaka i tiden för att återse en mängd program från 50-talet och framåt. När man ser dessa program igen väcks minnet till liv och det känns som om det var igår man såg Sigge Cirkus och Hylands hörna med alla folkkära artister. Vem minns inte när Per Oscarsson chockerade tittarna i sin avklädesscen. Ja, det är oförglömliga stunder, som gjort starkt intryck på oss och därmed blivit en del av våra egna liv.

Det är ett sant nöje att kunna ta del av alla dessa gamla program från SVT:s arkiv. Ett stort tack till SVT som gjort detta möjligt.

Värdet av detta arkiv blir extra uppenbart när någon av våra älskade artister gått ur tiden. Ett behov att gå tillbaka och återuppleva ett visst ögonblick uppstår. Igår kunde vi återse Robert Brobergs show på Globen från 1991. Det är en glädje att kunna se och höra honom igen, med glimten i ögat, framföra låtar vi så väl minns och som i högsta grad fortfarande lever.

Så är det med många av dessa artister och TV-profiler vi sett genom åren. De har på olika sätt gjort intryck på oss och därmed mer eller mindre påverkat våra liv. De blir en del av oss och kommer för alltid finnas kvar i vårt minne och i våra hjärtan.

Eva