Sommar, sommar, sommar  

Klockan är ett och signaturmelodin till programmet Sommar strömmar ut från radion. Direkt går mina tankar tillbaka till sommaren 1959. Det var en härligt varm sommar. Vår första i sommarstugan vid Virserumssjön.

Här fanns allt som för mig förknippas med idealisk sommar. Friheten och närheten till naturen. Stugan låg vid vattnet. Vi kunde bada när vi ville, ta en tur med roddbåten runt sjön för att utforska växt- och djurliv. Alla gräsänder som jag var så förtjust i, några hade fått namn, kom och åt bröd direkt från min hand.

Där fanns varken el eller rinnande vatten, men som barn är det inget man tänker på. Det här var paradiset för mig.

När klockan slog ett, var alltid den lilla transistorradion på plats. Den välkända melodin förkunnade att nu är det sommar och hela familjen var då samlad. Vi hade slagit oss ned på våra gröna luftmadrasser, dukat upp med väldoftande nykokt kaffe och färsk butterkaka. Det var bara att njuta, koppla av och lyssna på dagens sommarpratare.

Varje gång jag hör signaturmelodin både ser och känner jag dessa sommardagar så tydligt framför mig. En härlig känsla infinner sig i kroppen.

/Eva