Att välja väg

Äntligen känns det som om våren är här och lusten att gå ut och ta sig en uppfriskande promenad vaknar till liv i mig.

Den som bor i Spånga vet att här finns en mängd olika gångvägar att välja mellan, allt efter tycke och smak.

Själv väljer jag gärna att gå till Lunda, där Stockholms största gravfält ligger, med över 100 gravar i form av stensättningar och högar. Där finns också Sankt Hollingers hög, ett minnesmärke efter Holmger Knutssons nederlag vid striden mot Birger Jarl.
I denna omgivning får man verkligen sitt behov av natur och historia tillgodosett.

Flera dagar i veckan går mina steg till Spånga centrum. Det beror först och främst på att jag gör mina inköp där och att de flesta aktiviteter jag deltar i äger rum i Församlingshuset, som ligger mitt i centrum.
Vilken tur då att jag kan välja att gå Lundagårdsvägen, en gammal väg som kantas av många vackra hus och trädgårdar. Det är en njutning för själen att gå här och det ger mig dessutom inspiration till att pyssla i min egen trädgård.
Strax före centrum passerar jag den idylliska Svandammsparken vid Värsta gård.
Under varma sommardagar är det skönt att ta en paus här i skuggan av något träd. Både hundar och människor uppskattar att svalka sig i den lilla dammen. Några svanar har jag dock aldrig sett där.

Tyvärr har Spånga centrum, ur min synvinkel, förlorat ett viktigt dragplåster. Det var förra året när bosättningsaffären försvann.
Varje gång jag behövde en present gick jag dit och var då säker på att hitta något. De vackert inslagna paketen uppskattades av alla mina mottagare. Nu måste jag åka till andra centrum för att hitta något liknande.
Även när bosättningsaffären var stängd hade den sin publik.  Dess skyltning, inte minst vid jul och påsk, var ett nöje att se och bidrog till att skapa rätt stämning för hela centrum.
Den nya frisersalongen kan inte ersätta förlusten av bosättningsaffären och tyvärr fyller den inte heller något saknat behov för mig. Frisörer finns det ju redan gott om.
En viktig anledning för mig att gå till Spånga centrum har därmed försvunnit.

En annan unik anledning för mig att gå till Spånga centrum är aktiviteterna i församlingshuset.
Enligt den s.k. lokalförsörjningsplanen finns ett antal förslag, som berör församlingens framtid. Dessa skall nu utvärderas. I ett av förslagen föreslås det att församlingshuset rivs och ersätts av ett bostadshus. I detta nya hus skall då församlingen ha kvar en lokal för fortsatt egen verksamhet.  Ett nytt församlingshus föreslås i stället vid Spånga kyrka.
Visst är det positivt med nya satsningar, men hur kommer Spånga centrum påverkas om församlingshuset där försvinner.
För många, inte minst pensionärer, har Församlingshuset varit den naturliga träffpunkten. Där har man knutit kontakter och skapat sig ett brett socialt nätverk.
Det bedrivs en mängd olika aktiviteter i församlingshuset, främst i kyrkans regi. Men där har även olika föreningar, som t.ex. pensionärsföreningen och konstföreningen, hyrt in sig för att bedriva sin verksamhet.
Allt detta har bidragit till ett levande centrum där människor med olika intressen har kunnat mötas.

Kommer det framöver finnas lokaler i Spånga centrum där föreningslivet kan fortgå?
Om inte, så försvinner ytterligare en anledning att gå till centrum.

/Eva