fbpx

POSKs Kyrkodagar 2020 i Sollentuna

Kyrkodagarna 2020 kommer att hållas i Sollentuna och Kummelby kyrka.

Välkommen till POSKs kyrkodagar 1-2 februari 2020 i Sollentuna!

Vi kommer att vara i Kummelby kyrka, Sollentunavägen 83 i Sollentuna.
Din anmälan lämnar du via detta formulär senast den 15 januari. Förlängd anmälningstid till 19 januari!

Dessa kyrkodagar kommer att ha ett lite annat upplägg än tidigare där fokus ligger på rusta oss i våra olika uppdrag inför kommande kyrkoval. Detta innebär att två av programpunkterna kommer att utgöras av gruppass där du får välja i vilket du deltar.

Program:

Lördag 1/2
10.30 Registreringen öppnar
12.00 Lunch
13.00 Välkomna!
13.15 Att vilja och våga ta ansvar – som förtroendevalda
Ing-Marie Rundwall
I strävan efter att en församling ska kunna utveckla och utvecklas bör alla inblandade ta ansvar. Men hur bygger man en ansvarskultur som utgår från målfokusering och glädje? Vad kan förväntas i min roll som förtroendevald och hur svarar jag an på dessa förväntningar och krav?
Under eftermiddagen ges inspirerande och utmanande tankar varvade med dialog om hur du kan bidra till en församling där viljan, modet och ansvaret står i centrum.
15.00 Fika
15.30 Grupppass 1
1. Ordförande i kyrkoråd – riktat pass
Ing-Marie Rundwall
Här förs ett samtal med ordföranden omkring det viktiga och nödvändiga samspelet mellan ordförande och kyrkoherde. Att gemensamt ta ut riktningen – och gärna åt samma håll. Passet varvar kyrkoordningen, teorier om tillitsbaserad styrning och egna reflektioner med målet att ge konkreta verktyg i rollen som ordförande i ett kyrkoråd.
2. Kyrkosyn
Erik Eckerdal
Ett pass kring POSKs och Svenska kyrkans kyrkosyn och vad som ligger till grund för den och vilka viktiga överenskommelser som den vilar på.
Ett pass som ger kunskap varvat med diskussion.

3. POSKs hemsida
Victor Ramström
Här får du lära dig mer om hur POSKs hemsida fungerar och få inspiration kring hur ni skulle kunna bygga upp er lokala sida. En utbildning för dig som vill få grunderna eller lära dig mer och är webbredaktör idag eller som skulle vilja bli det för din grupp.
18.00 Middag
19.15 Gruppass 2
1. Hur får vi POSK att växa?
Lars-Gunnar Frisk och Victor Ramström
Detta passet är öppet för alla som är intresserade men riktar sig främst till stiftsföreningarnas styrelser. Vi följer till viss del upp de träffar som gjorts med respektive stiftsförening samt presenterar fler verktyg till hur vi kan få POSK att växa med fler lokala grupper.
 2. Sociala medier
Sofia Imberg Kelhoffer och Marie Rydén Davoust
Vilken roll kan sociala medier spela i valrörelsen? Här ges grunder och inspiration kring hur det går att arbeta och vilka verktyg som finns att använda. Samtidigt som vikten av att komma igång i tid belyses.
 3. Begravningsverksamhet
Gunvor Hagelberg
Här får du som är engagerad inom begravningsverksamheten möjlighet att träffa andra som är ledamöter i begravningsutskott eller liknande och utbyta erfarenheter kring det arbete som ni är med och bedriver runt om i landet.
21.00 Aftonbön
Söndag 2/2
8.30 Styrelsen träffar stiftsföreningarnas ordförande
Programpunkt endast för särskilt kallade.
10.00 Mässa
11.30 Aktuellt inom POSK
En del pågående och övergripande projekt och kampanjer presenteras.
12.30 Lunch
13.30 Ordförande Amanda!
POSKs ordförande Amanda Carlshamre pratar om viktiga aspekter för att POSK ska nå framgång i kommande kyrkoval.
14.30 Panelsamtal – hur blir vi kyrkovalets stora vinnare?
Vi avslutar kyrkodagarna med ett panelsamtal kring vad som krävs för att vi ska bli valets stora vinnare. Inte för vår skull, utan för kyrkans!
15.00 Avslutningsfika

Presentation:

Ing-Marie Rundwall
Ing-Marie har en lång gedigen erfarenhet från arbete i Svenska kyrkan omkring styrning, ledning och medarbetarskap. Hon driver Rundwall konsult och har uppdrag som processledning, coachning av chefer, förändringsledning och föreläsningar. En uppdragsgivare är Växjö stift där hon bland annat ansvarat för en uppskattad utbildningsserie för kyrkoråd och församlingsråd efter förra valet.

Erik Eckerdal
Erik är direktor för Samariterhemmet i Uppsala och ersättare i POSKs riksstyrelse. Han har bland annat disputerat på en avhandling kring Borgåöverenskommelsen.

Victor Ramström
Victor är sedan 1,5 år tillbaka POSKs informatör. Dessutom mångårig lokal webbredaktör.

Lars-Gunnar Frisk
Lars-Gunnar är tidigare informatör för POSK. Har tillsammans med Victor varit runt och träffat i stort sett alla stiftsföreningar det senaste året.

Sofia Imberg Kelhoffer
Sofia är kommunikatör i Lagunda församling och en av ledamöterna i POSKs informationsutskott.

Marie Rydén Davoust
Marie är projektledare i Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö och POSKs vice ordförande. Hon är dessutom styrelsens representant i POSKs informationsutskott.

Amanda Carlshamre
Amanda valdes förra året till POSKs ordförande. Under hösten och fram till kyrkodagarna studerar hon vid Bossey Ecumenical Institute i Schweiz.

Gunvor Hagelberg
Gunvor har tidigare arbetat som kanslichef i Svenska kyrkan i Mölndal. Hon har en mångårig erfarenhet som förtroendevald på flera olika nivåer och finns nu bland annat med i Begravningsdelegerade i Begravningssamfälligheten i Göteborg.

Praktisk information:

Tider för kyrkodagarna:
Start med lunch lördag klockan 12.00. (Drop-in och registrering från 10.30.)
Programmet börjar klockan 13.00 med flera pass under lördag eftermiddag och kväll.
Söndagen startar för de flesta med mässa klockan 10.00 och därefter fortsätter programmet, vi kommer att avsluta dagen klockan 15.00 med fika.

Deltagaravgift:
Kostnaden för att delta i kyrkodagarna är 300 kronor. I detta ingår resa, mat, fika och föreläsningar.
Du betalar detta vid anmälan eller senast den 19 januari till bankgironummer 815-5608 eller så kan du swisha till 123 143 13 60. Märk inbetalningen med ditt namn och kyrkodagar.
Vid eventuell avanmälan efter 26 januari återbetalas ej avgiften. (Med undantag för styrkt sjukdomsfall)

Resa, resebokning:
POSK står för styrkta resekostnader. Du bokar din resa själv. Allmänna färdmedel används i första hand. Boka så billig resa som möjligt, och så snart som möjligt för att få bästa pris. Vid eventuell bilåkning: samåk om möjligt med andra deltagare från samma håll.

Boende:
Du står själv för rumsbokning och övernattningskostnad.
De hotell som kan tipsas om i närheten av Kummelby kyrka är Scandic Victoria Tower ca 1,3 km bort, eller Scandic Star Sollentuna ca 1,4 km bort. Båda ligger i närheten av Helenelunds respektive Sollentuna station.

Anmälan:
Du anmäler dig via detta formulär.
Sista anmälningsdag är den 15 januari. Förlängd anmälningstid till 19 januari!

Att hitta:
Kummelby kyrka ligger i Sollentuna på Sollentunavägen 83 och det finns flera olika sätt att ta sig dit.
Från T-centralen kan du ta pendeltåg mot Uppsala eller Märsta till Helenelunds station. Därifrån är det ca 1 km promenad norrut. Du kan också åka tåg till Sollentuna station, därifrån är det ca 1,5 km promenad söderut. Se promenadväg på kartorna nedan:

Träff med stiftsföreningarnas ordförande:

På söndag morgon den 2 februari klockan 08.30 har alla stiftsföreningarnas ordförande kallats till en träff tillsammans med styrelsen. Vi får då en möjlighet att träffas och stämma av en del aktuella frågor.
Riks-POSK står för stiftsordförandenas deltagaravgifter och övernattning.
Du som är ordförande i en stiftsförening eller vid samlingen representerar din stiftsförening i ordförandens ställe bokar ditt boende genom att maila till anmalan@posk.se.
 POSK står för detta boende, i dubbelrum. Ange därför om du vill ha enkelrum, då betalar du ett tillägg på mellanskillnaden.

Toppbild: Ulf Klingström