Att starta en obunden grupp i församlingen

Har ni pratat om det?
Vid kyrkkaffet, i pausen med kyrkokören, i föräldragruppen på Öppna förskolan?
Att det är märkligt och känns främmande att Svenska kyrkan fortfarande, sexton år efter att de formella banden till staten klipptes, i alltför stor utsträckning styrs av politiska partier och grupper som definierar sin identitet i termer från den sekulära politiken.
Har ni sagt: Man borde kanske göra nåt? Starta en grupp i församlingen?
Ja, säger vi – det är dags för en grundlig reformation av Svenska kyrkan!
Och vill ni starta en grupp så hjälper vi till!

Vi behöver bli fler!

Som vill engagera sig och ta ansvar som förtroendevalda i Svenska kyrkan utan partipolitiska sidoblickar – och enbart för att vi ser kyrkan, dess uppdrag och den kristna tron som viktig.

De partipolitiska grupper – och grupper som hämtar namn och inspiration från den sekulära partipolitiken – dominerar fortfarande i alltför stor utsträckning de beslutande församlingarna i Svenska kyrkan. Vi som vill ändra på det blir fler och fler – men om vi ska kunna reformera sättet att styra kyrkan så behöver vi finnas i ännu fler församlingar och pastorat.

Även i er församling!

Hur gör man för att starta en obunden grupp?

Om ni absolut vill så kan ni givetvis starta en helt egen obunden grupp som bara finns i er församling eller pastorat. Det för med sig en hel del arbete, engagemang och administrativt jobb, särskilt första gången, men visst går det. Hur man går till väga kan man läsa om på Svenska kyrkans webbplats, här.

Men varför uppfinna det hjul som redan finns?
POSK finns – som riksorganisation, och med stiftsföreningar i samtliga tretton stift – och som ny grupp är ni välkomna till oss!
Vi är den i särklass största obundna nomineringsgruppen, och vi växer. Vi är också en bred organisation utan toppstyrning – med stor frihet för de lokala grupperna att utforma sin verksamhet i den egna församlingen eller pastoratet. Vad vi står för som nationell grupp finner du i vårt Program och Kortprogram.

Fördelen för er som ny grupp att ansluta er till POSK

  • Ni slipper allt administrativt arbete med att bilda och ansöka om registrering av en nu grupp. Som en del i POSK – som är registrerade som grupp nationellt och på stiftsnivå – behöver ni ingen särskild ansökan och registrering, allt sånt är redan klart.
    Kontakta stiftsföreningen i ert stift, och berätta att ni vill starta en grupp. Ni hittar stiftsföreningen via menyn ”Här finns vi” överst på sidan!
  • Ni behöver inte ”kunna allt” och själva ta reda på på alla detaljer i valet. Som POSK-grupp kan ni få svar på era frågor, och uppmuntran, hjälp och stöd.
  • Ni kommer igång. För att ni lättare ska komma igång finns vårt Startpaket med tips och råd. Kontakta informatörerna, se nedan!
  • Ni blir en del av den obundna rörelsen, och får en möjlighet att bidra och vara med och påverka beslut och verksamhet i stiftet och på nationell nivå. Dessa beslut har stor betydelse för församlingens ekonomi och förutsättningar på sikt!
  • Ni kommer att vara med och skriva historia. När vi blir tillräckligt många kan vi bryta partipolitikens dominans inom Svenska kyrkan.

Startpaket

För att underlätta för nya grupper att bildas och komma igång har vi utarbetat ett Starpaket som riktas till er som vill starta nya grupper. Där finns värdefulla tips och råd ni kan ha nytta av.

Våra informatörer

Undrar du något om POSK, vår organisation och vad vi vill?
Funderar du på att starta en grupp i din församling eller på din ort?
Vi hjälper gärna till där vi kan, med råd och stöd!
Vi kan också komma på besök i lokalgrupper, och i grupper som är under uppbyggnad.
Hör av dig till våra informatörer: info@posk.se
(Se kontaktinformation nederst på sidan!)